26. Jula 2023.

Državni udar? Vojnici blokirali

Pripadnici predsedničke garde Nigera drže predsednika Mohameda Bazuma u predsedničkoj palati u prestonici Nijameju, koju su jutros blokirali, javlja Rojters.

Prema rečima izvora, pristup ministarstvima pored palate takođe je bio blokiran.

List Žan Afrik, pozivajući se na vojni izvor u regionu, navodi da Bazma u palati drži “nepoznat broj pobunjenika”. Drugi izvor, blizak predsedniku rekao je da je Bazum “bezbedan i zdrav“ i da sada “pregovara” sa vojskom, prenosi TASS.

Izvor blizak šefu države rekao je francuskom listu Mond da su Bazum i njegova supruga u rezidenciji.

Taj izvor ističe da “nema reči o državnom udaru” i da su tenzije izazvane “problemom u vezi sa predsedničkom gardom”.

Žan Afrik piše da predsedničku gardu predvodi general Omar Čiani, koji je služio pod bivšim predsednikom Nigera Mahamaduom Isufuom. Bazum je ostavio Čianija na funkciji nakon što je došao na vlast. Mediji su preneli da je predsednik poslednjih dana razmišljao da generala pošalje u penziju.

Rojters navodi da današnja dešavanja u Nigeru imaju sličnosti sa četiri državna udara koji su se dogodili u susednim zemljama Maliju i Burkini Faso od 2020. godine. Državni udari u tim zemljama delimično su podstaknuti frustracijom zbog neuspeha vlasti da obuzdaju islamističke pobunjenike u regionu Sahel, koji uključuje Niger.

U martu 2021. je takođe osujećen pokušaj puča u Nigeru, kada je vojna jedinica pokušala da zauzme predsedničku palatu nekoliko dana pre nego što je Bazum trebalo da položi zakletvu.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare