23. Maja 2023.

Države u sukobu – totalni haos zbog “napada” na banku

Vodile su raspravu oko uloge koju mađarska OTP banka ima u ruskom ratu u Ukrajini, saopštili su za Politiko EU četvorica diplomata upoznatih sa razgovorima.

OTP banka je postala centralna tema zvaničnika EU poslednjih dana, pošto Mađarska odbija da odobri dodatnu vojnu pomoć Brisela za Ukrajinu, sve dok je Kijev ne ukloni sa liste “sponzora rata”.

Kada je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto ponovio ovaj stav Budimpešte u ponedeljak, tokom sastanka iza zatvorenih vrata, šefica nemačke diplomatije Analena Berbok je uzvratila, prema diplomatama, koje su opisale razgovore uz uslov anonimnosti .

Oni su rekli da je Berbok citirala neodređene izveštaje da OTP priznaje kao ruske, okupirane teritorije Luganska i Donjecka u Ukrajini, što je u suprotnosti sa međunarodnim pravom, i da je odobravala kredite ruskim vojnicima.

Mađarska je odbacila optužbe, pozivajući se na samu banku, koja je u saopštenju nazvala izveštaje netačnim i navela da rukovodstvo banke “javno izražava podršku Ukrajini”.

Diplomate su saopštile da ovaj spor odlaže i primenu novih sankcija Rusiji.

Jedan diplomata je izrazio zbunjenost i postavio pitanje zbog čega se Mađarska uhvatila za ukrajinsku “crnu listu”, s obzirom da ona nema pravno dejstvo.

Do rasprave, koju je diplomata opisao kao “civilizovanu u normalnim okvirima diskusije”, došlo je u trenutku kada su druge zemlje, poput Švedske i Estonije, takođe vršile pritisak na Mađarsku tokom sastanka, navodi briselski portal.

One tvrde da EU ne sme da odugovlači sa daljim sankcijama Rusiji, koje su osmišljene da suzbiju kršenja dosadašnjih mera, kao i sa vojnom pomoći Ukrajini.

Nakon sastanka najviši diplomata EU Žozep Borelj obećao je da će razlike prevazići.

Zvaničnici EU su saopštili da očekuju da će Borelj kontaktirati i Kijev kako bi razgovarali o tom pitanju.

“Moramo da učinimo sve što možemo kako bismo došli do odobrenja sledećeg paketa vojne podrške Ukrajini. Ako jedna država članica ima poteškoća, hajde da razgovaramo o tome, to je ono što ćemo uraditi”, rekao je on novinarima.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare