7. Jula 2023.

Država Rio donijela zakon inspirisan Vinisijusom

“Vini Jr” zakon je stupio na snagu i na njega će se pozivati akteri sportskih priredbi koje budu vređali na rasnoj osnovi.

Vlada ove brazilske oblasti u kojoj je i rođen napadač Reala (Sao Gonsalo) je odluku donela inspirisana upravo njegovim slučajem.

Fudbaler Reala je poslednjih meseci, praktično čitave sezone bio na meti huligana u Španiji, toliko da je policija hapsila provokatore, javili su se i zvaničnici obe zemlje, što je na kraju i dovelo do ovakvog poteza u Vinisijusovoj domovini.

Prema ovom zakonu sve sportske priredbe na kojima se bude vređao neko od aktera na rasnoj osnovi momentalno će biti prekidane,

“Danas je poseban dan i verujem da je moja porodica ponosna. Veoma sam mlad i nisam očekivao da će mi biti ukazana ovakva počast”, rekao je Vinisijus na ceremoniji održanoj na stadionu “Marakana”, gde je i počeo karijeru u dresu Flamenga.

Lokalni mediji su preneli da su vlasti u Riju doneli ovaj zakon inspirisani hrabrošću Vinisijusa koji se suprotstavio provokatorima u Španiji pošto su ga vređali na govoto svakom gostovanju.

Zakon uključuje protokol o načinu obrade pritužbi na rasizam i obavezne obrazovne kampanje.

Vinisijusu je ukazana i čast dodelom posebnog priznanja Skupštine Rio de Žaneira a njegovi otisci stopala utisnuti su na “Marakani” – odmah uz stopala Pelea, Garinče i Ronalda.

“Ponekad se pitam da li zaslužujem sve ovo”, rekao je posle svega što mu je priređeno.

FIFA je nedavno ponudila Vinisijusu da stane na čelo specijalnog tela te organizaciej za borbu protiv rasizma u fudbalu.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare