11. Augusta 2023.

Drugi komercijalni let Virdžin Galaktika uspješno završen

Svemirska letelica Juniti, zajedno sa troje turista i troje članova posade kompanije Virdžin Galaktik, uspešno je realizovala svoj let, a putnici su se na Zemlju vratili puni utisaka. Na letu su se po prvi put našle i majka i ćerka, a društvo im je pravio i bivši olimpijac-kanuista koji boluje od Parkinsonove bolesti.

Drugi komercijalni let Virdžin Galaktika uspešno završen
Drugi komercijalni let Virdžin Galaktik uspešno završen

Kosmička letelica Juniti koja je lansirana nešto posle 11 časova po lokalnom vremenu sa kosmodroma u Nju Meksiku, uspešno se prizemljila, a članovi posade, kao i troje turista na Zemlju su se vratili prepuni utisaka. Letelicom su upravljali komandant svemirskog aviona i bivši astronaut NASA, SiDžej Sturkov, pilot Keli Latimer i glavna instruktorka astronauta Bet Mozes, dok su se turistički do ivice svemira “provozali” 80-godišnji olimpijac Džon Gudvin i majka i ćerka, Kejša Šahaf i Anastasija Majers.

Nekoliko minuta bestežinskog stanja i Zemlja iz “ptičije perspektive”

Iako je misija Galaktik 2 suborbitalna, putanja kretanja letelice i dalje svojim putnicima omogućavaa da iskuse nekoliko minuta bestežinskog stanja, a tokom leta oni mogu jasno videti i Zemlju i njenu zakrivljenost. Iako je ranije bilo najavljeno da će letelica ponoviti trajektoriju kretanja i dostići visinu od 85 kilometara od Zemlje, ona je ipak letela na nešto manjoj udaljenosti – 44.300 stopa, odnosno malo više od 13,5 kilometara. Brzina kretanja letelice tokom leta varirala je od 360 do čak 3370 kilometra na čas.

Na snimcima uživo, koji su emitovani tokom čitavog leta, jasno se mogao videti i trenutak kada su putnici otkopčali svoje sigurnosne pojaseve kako bi mogli da lebde u vazduhu i iskuse neverovatno iskustvo koje je obično rezervisano samo za prave kosmonaute.

Ričard Brenson čestitao članovima misije

Osnivač Virdžin Galaktik, Ser Ričard Brenson, iskoristio je priliku da putem društvene mreže pozdravi svoje putnike i članove posade i čestita im na neverovatnom iskustvu koje će sigurno pamtiti do kraja života: “Danas smo poslali tri neverovatna privatna putnika u svemir: Kejšu Šahaf, Anastasiju Majers i Džona Gudvina. Čestitam Virdžin Galaktik komercijalnim astronautima 011, 012 i 013 – dobrodošli u klub!”, napisao je on, upotpunivši objavu fotografijom 18-godišnje Anastasije.

Majka i ćerka karte za let osvojile u nagradnoj igri, bivši olimpijac svoju kupio pre 15 godina

Karte za istorijski let majka i ćerka osvojile su u nagradnoj igri za koju su se prijavile tokom putovanja za odobravanje vize: “Popunila sam formu za nagradnu igru, a onda iznenada nekoliko meseci kasnije dobijam mejl u kome je navedeno da smo među 20 najboljih finalista, zatim među pet najboljih, da bi na kraju stigla i potvrda da smo pobednici”, navela je gospođa Šahaf. Njih dve su i prve majka i ćerka na jednom kosmičkom letu ikada.

Džon Gudvin (80) iz Njukasla je kupio svoju kartu još 2005. godine, po ceni od 250 hiljada dolara. Bivši olimpijac postao je druga osoba sa Parkinsonovom bolešću koja je otišla u svemir, a kako je naveo, ovim poduhvatom je želeo da dokaže da njegovo stanje, u kojem se delovi mozga progresivno oštećuju, nije ono što ga definiše.

RTmagazin.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare