17. Augusta 2023.

Drecun: Opstanak Sjeverne Makedonije i Crne Gore brani se na Kosovu i Metohiji

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je da se teritorijalni integritet i opstanak Sjeverne Makedonije i Crne Gore brani na Kosovu i Metohiji.

Milovan Drecun (Foto: TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC) -

Milovan Drecun (Foto: TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC)

– Onaj ko ne razumije da je zalaganje za nezavisnost otvaranje puta ka realizovanju koncepta “velike Albanije” – ili ne smije da izrazi ono što je očigledno svima ili je u velikoj zabludi – rekao je Drecun.

On je ocijenio da je na djelu “reanimacija fašističke `velike Albanije`”.

– Mi imamo praktičnu realizaciju tog koncepta “velike Albanije” čiji je kamen temeljac pokušaj davanja nezavisnosti našoj južnoj pokrajini i sticanja punog međunarodnog pravnog kapaciteta jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. Dakle, region je taj koji će najviše trpjeti od nastavka realizacije tog projekta – rekao je Drecun za RTS.

On smatra da je koncept “velike Albanije” napravljen kao kontrateg za uravnoteženje Srbije i srpskog činioca na Balkanu.

Drecun navodi da su Sjevernu Makedoniju neki međunarodni činioci projektovali da bude vrsta tampon-zone kako ne bi došlo do strateškog partnerstva između pravoslavne Grčke i pravoslavne Srbije, te da albanski činilac koristi tu situaciju.

– Onda se svi pitaju zašto nema očekivane reakcije međunarodne zajednice? Pa nema. Pa ko je stvorio tu lažnu državu koja je kamen temeljac “velike Albanije”? Pa upravo taj politički Zapad – zaključio je Drecun.

On kaže da ga ne čudi to što i gotovo nedjelju dana od posjete Aljbina Kurtija Skoplju i Tetovu, uz isticanje simbola “velike Albanije” i dalje izostaju osude političkog Zapada, te ističe da problem nisu samo Kurtijevi stavovi, već to što uveliko radi na realizaciji koncepta “velike Albanije”.

Američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil izjavio je da Kurtijeva posjeta Skoplju i Tetovu uz isticanje simbola “velike Albanije” nije pitanje za njega, dok američki ambasador u Prištini poziva na dijalog i osnivanje Zajednice srpskih opština tvrdeći da SAD ne podržavaju ni “veliku Albaniju”, ni “veliku Srbiju”, kao ni prekrajanje državnih granica na Balkanu. 

Foto: TANЈUG

RTRS.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare