27. Jula 2023.

Dramatičan poziv UNESKO-a: Globalna zabrana pametnih telefona u školama

U velikom izveštaju UN-a se upozorava na prekomernu upotrebu, a jedna od četiri zemlje već zabranjuje ove uređaje

Dramatičan poziv UNESKO-a: Globalna zabrana pametnih telefona u školama
UNESKO poziva na zabranu mobilnih telefona u školama

Pametni telefoni bi trebalo da budu zabranjeni u školama kako bi se rešili problemi u učionici, poboljšalo učenje i pomoglo u zaštiti dece od maltretiranja putem interneta, preporučuje se u izveštaju UN.

UNESKO, agencija UN za obrazovanje, nauku i kulturu, saopštila je da postoje dokazi da je prekomerna upotreba mobilnih telefona povezana sa smanjenim obrazovnim učinkom i da sati koji se provedu ispred ekrana imaju negativan uticaj na emocionalnu stabilnost dece.

Navodi se da je njihov poziv na zabranu pametnih telefona poslao jasnu poruku da digitalna tehnologija u celini, uključujući veštačku inteligenciju, uvek treba da bude podređena “viziji obrazovanja usmerenoj na čoveka” i da nikada ne zamenjuje interakciju licem u lice sa nastavnicima, prenosi “Gardijan”.

“Ne predstavljaju sve promene napredak. Samo zato što nešto može da se uradi ne znači da treba da se uradi”, poručuju iz Uneska.

S obzirom na to da se više učenja obavlja onlajn, posebno na univerzitetima, apeluje na kreatore politike da ne zanemaruju “društvenu dimenziju” obrazovanja gde studenti imaju predavanja licem u lice.

“Digitalna revolucija ima nemerljiv potencijal, ali, kao što su izrečena upozorenja o tome kako bi trebalo da bude regulisana u društvu, slična pažnja se mora posvetiti načinu na koji se koristi u obrazovanju”, rekla je generalna direktorka UNESKO-a Odri Azulej.

Držite potrebe učenika na prvom mestu i podržite nastavnike. Internet veze nisu zamena za ljudsku interakciju, savetuju iz UNESKO-a.

RTmagazin.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare