14. Februara 2023.

Drama na nebu iznad Rumunije: Vojska digla migove

Rumunsko vazduhoplovstvo saopštilo je u utorak da je sistem vazdušnog osmatranja rumunskih vazduhoplovnih snaga otkrio, oko 12:30, mali vazdušni cilj, sa karakteristikama nalik na meteorološki balon, na nadmorskoj visini od oko 11.000 metara u nacionalnom vazdušnom prostoru, na jugoistoku Rumunije, javljaju rumunski mediji.

Rumunske vlasti su primenile sve standardne procedure od momenta otkrivanja objekta, a dva aviona MiG-21 LanceR rumunskog vazduhoplovstva iz sastava borbene službe vazdušne policije pod komandom NATO-a poletela su iz 86. vazduhoplovne baze Fetešti oko 12.40 časova na područje gde je prijavljena meta. Posade dva aviona nisu potvrdile prisustvo vazdušne mete, ni vizuelno ni na radarima. Letelice su u rejonu zadržane oko 30 minuta, radi potpunog razjašnjenja vazdušne situacije, nakon čega su se vratile u vazduhoplovnu bazu.

“Rumunsko ratno vazduhoplovstvo u saradnji sa savezničkim snagama stalno nadgleda nacionalni vazdušni prostor i područje u blizini”, navodi se u saopštenju Ministarstva nacionalne odbrane.

Ranije, u utorak, Republika Moldavija je privremeno zatvorila svoj vazdušni prostor, od 11.24 do 14.47 časova “kako bi se obezbedila bezbednost i bezbednost civilnog vazduhoplovstva”.

Kako su preneli pojedini moldavski mediji, uzrok zatvaranja neba je bio neidentifikovani dron.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare