31. Maja 2023.

Drama na nebu, Amerikanci objavili snimak: Kineski borbeni avion…

On je to učinio kada je presreo avion američkog vazduhoplovstva RC-135 iznad Južnog kineskog mora prošle nedelje.

U saopštenju koje je izdala komanda navodi se da je kineski borbeni pilot “leteo direktno ispred nosa RC-135, primoravajući američku letelicu da leti kroz turbulenciju”.

“Pilot lovca Narodne Republike Kine J-16 izveo je nepotrebno agresivan manevar prilikom presretanja aviona RC-135 američkog ratnog vazduhoplovstva, 26. maja 2023. godine”, navodi se u saopštenju.

“RC-135 je izvodio bezbedne i rutinske operacije iznad Južnog kineskog mora u međunarodnom vazdušnom prostoru, u skladu sa međunarodnim pravom”, dodaje se.

U saopštenju se dalje ističe da će, uprkos incidentu, američke snage nastaviti da sprovode svoje operacije u međunarodnim vodama.

“Očekujemo da sve zemlje indo-pacifičkog regiona koriste međunarodni vazdušni prostor bezbedno i u skladu sa međunarodnim pravom”, zaključuje se u saopštenju.

Avion RC-135 je kolokvijalno poznat kao špijunski avion, a ušao je u upotrebu ranih 1960-ih tokom Hladnog rata. Američko vazduhoplovstvo opisuje da avion ima sposobnost prikupljanja “obaveštajnih podataka na licu mesta skoro u realnom vremenu”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare