20. Juna 2023.

Drama na Atlantiku: Nestala podmornica – potraga još traje, u njoj je pet osoba

Američki i kanadski timovi nastavljaju potragu za turističkom podmornicom “Titan”, koja je nestala u blizini olupine broda “Titanik”, u srednjem Atlantiku.

U podmornici se nalazi pet osoba.

Kontakt sa malom podmornicom izgubljen je oko sat i 45 minuta nakon što je zaronila u nedelju. Operacija spasavanja je pokrenuta, ali za sada nema traga od podmornice, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Smatra se da je članovima posade u ponedeljak po podne ostalo kiseonika za otprilike četiri dana.

Među putnicima podmornice je i britanski milijarder, biznismen i istraživač, Hamiš Harding.

“Trenutno, naš fokus je na što više mogućnosti u toj oblasti”, rekao je pripadnik američke obalske straže Džon Mauger na konferenciji za novinare.

Olupina Titanika leži oko 700 kilometara južno od Sent Džonsa u Njufaundlendu, na dubini od 3.800 metara.

Američka obalska straža saopštila je da je istraživački brod pod nazivom “Polarni princ” izvršio površinsku potragu za podmornicom u ponedeljak uveče.

Na društvenim mrežama tokom vikenda, Harding je rekao da je “ponosan što je konačno objavio” da će biti u misiji na olupini Titanika.

Harding je istakao da će, zbog najgore zime u Njufaundlendu u poslednjih 40 godina, ta misija verovatno biti prva i jedina misija na “Titaniku” ove godine. “Titanik”, koji je bio najveći i najluksuzniji brod svog vremena, udario je 1912. godine u ledeni breg, na putu od engleskog Sautemptona ka Njujorku, i potonuo. Preživelo je oko 700 od otprilike 2.200 putnika i članova posade.

Olupina je otkrivena 1985. godine i od tada je predmet istraživanja i razgledanja.

Harding je avanturista koji drži tri Ginisova svetska rekorda, uključujući najduži boravak na punoj dubini okeana u podmornici sa posadom, preneo je AP.

Harding i istraživač okeana Viktor Veskovo su u martu 2021. godine zaronili na najveću dubinu na svetu, u Marijanskom rovu, u zapadnom pacifiku.

Harding je, takođe, u junu 2022. godine leteo u svemir, na raketi Nju šepard kompanije “Blu oridžin”.

Brod koji je nosio podmornicu “Titan” krenuo je u subotu iz Sent Džonsa u Kanadi i stigao je blizu lokacije olupine “Titanika” u nedelju ujutru, odakle je podmornica trebalo da započne misiju.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare