4. Oktobra 2023.

Dragulj srednjeg ranga: Stiže nova verzija Intel i5 procesora

Pojavile su se prve informacije o novom Intel Core i5-14500K čipu, a po svemu sudeći, očekuje nas jedan sasvim pristojan “motor” za računare srednjeg ranga.

Za početak je tu trio GeekBench rezultata ovog čipa, koji daju dobar pregled njegovih karakteristika (konfiguracija će biti ista kao kod 13600K, ali će raditi na 5.3GHz, umesto na 5.1GHz).

Ipak, najzanimljiviji Geekbench rezultat – na računaru izgrađenom na Gigabite Z790 Aorus Master X matičnoj ploči – pokazuje maksimalne brzine takta u rasponu od 5.3GHz pa sve do 5.7GHz, prenosi Tech Radar.

Ovo poslednje ukazuje na to da je tester overklokovao čip, a u teoriji znači veliki skok u brzinama u odnosu na podrazumevano povećanje.

Rezultati koje daje Geekbench su prilično u skladu sa onim što smo mogli saznati od juče procurelih informacija.

Sve ukazuje na to da je 14600K oko 5% brži sa jednim jezgrom i oko 10% ili više sa više jezgara u poređenju sa prethodnikom.

Uz overklokovanje na 5.7 GHz, treba imati na umu, vidimo dalji skok u performansama od 8% kada posmatramo više jezgara, pa je sveukupno overklokovani čip 20% brži od 13600K. Istina, potonji radi standarnim brzinama, ali je svejedno zamiljivo poređenje.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare