17. Maja 2024.

Doveo je Yugo u Ameriku, a sad predstavlja revolucionarni električni auto FOTO/VIDEO

Američki automobilski vizionar je odgovoran za niz poslovnih poduhvata koji su imali značajan uticaj na svetsku auto-industriju, a sada predstavlja revolucionarni električni model.

Pogađate, reč je o Malkolmu Briklinu, osobi koja je dovela Subaru u Ameriku, ali i omogućila jugoslovenski “posao veka”.

Briklin je osamdesetih uspešno plasirao Yugo u Americi, a zatim pronašao partnera u Kini u vidu brenda Chery.

Iako posao za Kinezima nije dobro prošao, omogućio stvaranje kompanije Visionary Vehicles, koji posluje i danas.

Nakon uvođenja sankcija Jugoslaviji početkom devedesetih i napuštanja Yuga, Briklin je kao stručnjak za elektrotehniku odlučio da razvije električni automobil.

Udružio sa ozbiljnim igračima i pokrenuo proizvodnju električnog bicikla, ali je posao propao zbog previsoke cene dvotočkaša, koja je iznosila oko 1.400 do 1.900 dolara. Ipak, električni san je preživeo. Bricklin 3EV je stigao. 

Prvi obrisi vozila zaživeli su u formi koncepta 2020. godine, a sada je došlo vreme da se testira prototip. To je električno vozilo na tri točka koje karakteriše, u najmanju ruku, nekonvencionalan dizajn.

Ne liči na SV-1, sportski automobil koji je Briklin proizveo 1970-ih. Prema dostupnim podacima, 3EV ima jedan elektromotor, baterije smeštene u sredini i domet od 440 km.

Kažu da su automobil dizajnirali ljudi sa iskustvom u stvaranju trkačkih automobila. Još impresivniji je enterijer sa bogatom opremom, uključujući napredne sisteme pomoći vozaču.

Međutim, ono što posebno iznenađuje je najavljena cena od 28.980 dolara.

Mnogo je pitanja pred ovim projektom, pa su tehničke karakteristike, konačni dizajn produkcijskog vozila i datum početka proizvodnje, još nepoznati.

Nema sumnje, ovo je još jedan ambiciozan projekat, iza kojeg stoji i dalje aktivni 85-godišnji vizionar, za koji bi mnogi iskreno želeli da uspe.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare