13. Aprila 2023.

Dostupna je prva beta za Android 14, evo šta je novo

https://twitter.com/AndroidDev/status/1646214557784846337

To znači da sada možete lako da testirate predstojeću verziju Androida, čak iako niste programer, jednostavnim logovanjem svog kompatibilnog Pixel uređaja na Android Beta veb stranicu.

Nadogradnju ćete automatski dobiti i ako ste već prijavljeni u Android 13 QPR Beta program.

Kada je reč o onome što sa sobom donosi prva beta nadogradnja, promenjeno je iskustvo navigacije gestikulacijom, jer sada na svakoj aplikaciji imate strelicu s leve strane koja znači povratak unazad. Na ovaj način, kako navodi Google, želja je da se poboljša razumevanje i korisnost pokreta unazad. Ona takođe dopunjava pozadinu i temu uređaja.

Pored toga, Android 14 Beta 1 poboljšava i jezička podešavanja po aplikacijama, koje su uvedene na Androidu 13. Tako će tastatura znati jezik korisničkog interfejsa aplikacije.

Ranije smo saznali da će Android 14 doneti bolju privatnost, bezbednost i performanse, a usavršeno je i iskustvo upotrebena tabletima i sklopivim uređajima.

Android 14 donosi i poboljšani stil korisničkog interfejsa u nekim delovima, zajedno sa promenama API-ja na osnovu povratnih informacija sa Developer Preview 1. Tu je i integrisana podrška za omogućavanje aplikacijama da pristupe samo odabranim fotografijama i video snimcima, pristupe svim ili da uopšte ne daju pristup.

Osim toga, Android 14 stiže i sa optimizacijama Androidovog sistema upravljanja memorijom, poboljšavajući korišćenje resursa dok aplikacije rade u pozadini.

Nakon ove beta verzije uslediće još jedna u maju, prema Googleovom vremenskom okviru objavljivanja. Očekuje se da će stabilna Android 14 nadogradnja na Google Pixel telefone početi da pristiže u avgustu i septembru.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare