1. Decembra 2023.

“Dosta nam je maltretiranja”: Postavljena vojna baza

Filipini su danas postavili novu bazu obalske straže za nadgledanje, na ostrvu pod kontrolom filipinskih snaga u Južnom kineskom moru.

Oni planiraju da prošire zajedničke patrole sa SAD i Australijom kako bi se suprotstavili “čistom maltretiranju” Kine na strateškom plovnom putu, rekao je filipinski visoki zvaničnik Eduardo Ano.

Tenzije na moru između kineskih i filipinskih brodova su se intenzivirale ove godine u spornim vodama, zbog čega se povećao strah da bi moglo da dođe do šireg konflikta u koji bi mogle da se uključe i SAD, navodi AP.

SAD su nekoliko puta upozorile da imaju dužnost da brane Filipine, najstarijeg saveznika u Aziji, ukoliko filipinska vojska bude pod oružanim napadom, uključujući i u Južnom kineskom moru.

Kina je optužila SAD da se mešaju u azijski spor i da seju neslogu u regionu.

Nacionalni savetnik za bezbednost Filpina Eduardo Ano i još neki filipinski zvaničnici avionom su došli na ostrvo Titu i prisustvovali ceremoniji otvaranja vojnog centra na dva sprata.

Centar će imati radar, opremu za praćenje i nadzor brodova, kako bi se pratile kineske akcije u spornim vodama i “ostale probleme”, uključujući i incidente na moru.

“Ovo više nije siva zona. Ovo je čisto maltretiranje”, rekao je Ano novinarima, dodajući da kineski brodovi otvoreno krše međunarodno pravo.

On je rekao da će zajedničke patrole uključivati australijske i američke snage i da će se nastaviti, a mogle bi da im se priključe i još neke države, uključujući Japan, kada se zaključi bezbednosni sporazum između Tokija i Manile.

“Otvoreni smo za države koje slično razmišljaju, da se priključe kao posmatrači ii učesnici”, poručio je Ano.

Kina je upozorila da takve morske patrole ne smeju da povrede “njen teritorijalni suverenitet i pomorska prava i interese”.

Dok se avion filipinske vojske u kojem je bio Ano, savetnik predsednika Andres Sentino, admiral Roni Gavan i još neki zvaničnici, približavao ostrvu Titu, Ano je rekao da su kineske snage emitovale radio upozorenje da se udalje.

Ano je dodao da su filipinski piloti odbacili poruku Kineza i da su zauzvrat “rutinski potvrđivali suverena prava Filipina i kontrolu nad tim područjem.”

Gledajući kroz teleskop na ostrvu, Ano je rekao da je primetio bar 18 kineskih policijskih brodova koji su bili prisutni u blizini Titua, uključujući i brod kineske ratne mornarice.

Na ostrvu TItu živi oko 250 stanovnika, a to ostrvo jedno od devet koje su zauzele filipinske snage od sedamdesetih godina prošlog veka u Južnom kineskom moru.
Filipini smatraju taj region svojim najudaljenijim naseljem, u okviru pokrajine Palavan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare