16. Maja 2024.

Donosimo recept za zdraviju verziju pizze, a za koju će se tražiti komad više

Međutim, klasična pizza može biti teška za probavu i nije uvijek najzdraviji izbor.  Stoga vam donosimo recept za zdraviju verziju ove omiljene italijanske poslastice

Ova varijanta je jednako ukusna kao i klasična pizza, ali se priprema mnogo brže, a ključ je u tijestu koje će vas oduševiti već pri prvom zalogaju.

Proteinska pizza – sastojci:

  • Za dvije klasične pizze

Tijesto: 

  • 300 g pirova brašna
  • 500 g skyr jogurta
  • pola vrećice praška za pecivo
  • sol po želji

Nadjev:

  • 200 ml domaćeg pasiranog paradjza
  • 300 g nemasne pureće ili pileće šunke
  • 100 g naribane gaude
  • 100 g mozzarelle
  • origano

Proteinska pizza – priprema:

U dublju posudu stavite pirovo brašno, proteinski skyr jogurt, prašak za pecivo i sol. Zamijesite glatko tijesto. Tekstura treba biti mekana, ali ne i ljepljiva. Nakon nekoliko minuta dobit ćete predivno tijesto koje je lako razvaljati.

Tijesto podijelite na dva jednaka dijela. Svaki dio tanko razvaljajte i stavite u pleh obložen papirom za pečenje. Premažite tijesto po želji.

Pizze pecite u rerni zagrijanoj na 200 stepeni oko 15 minuta.

Savjeti:

Umjesto pirova brašna možete koristiti integralno brašno, a umjesto skyra grčki jogurt. Postupak je isti. Također, na ovo tijesto možete dodati bilo šta – povrće, domaću kobasicu, a možete napraviti i bijelu varijantu s podlogom od sirnog namaza i s kockicama piletine.

Pirovo tijesto možete koristiti za izradu tortilja, zdravih peciva, kiflica…

 ljepotaizdravlje.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare