Domoroci u Norveškoj odbranili pašnjake, vjetroparkovi prijetili da ugroze irvase - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Domoroci u Norveškoj odbranili pašnjake, vjetroparkovi prijetili da ugroze irvase

Norveški ministar energetike uputio je izvinjenje domorodačkom narodu Sami zbog izgradnje vetroparkova na pašnjacima irvasa, nazivajući taj čin kršenjem ljudskih prava.

Izvinjenje norveškog ministra za energetiku Terjea Aslanda usledilo je nakon jednonedeljnih protesta naroda Sami, drugih građana i aktivista protiv izgradnje vetroparkova što je dovelo do krize u vladi ove države. Izvinjenje norveškog ministra narodu Sami zbog kršenja ljudskih prava

“Izvinio sam se u ime vlade i sektora za uzgoj irvasa, zbog činjenice da su dozvole za izgradnju vetroparkova predstavljavlale kršenje ljudskih prava”, istakao je Asland tokom konferencije za medije.

Norveški vrhovni sud presudio je 2021. godine da su izdradnjom vetroparkova u Fosenu u centralnom delu Norveške prekršena prava naroda Sami, a na osnovu međunarodne konvencije o ljudskim pravima.

Demonstrante u Norveškoj podržala je i švedska aktivistkinja za zaštitu životne sredine Greta Tunberg.

Tokom protesta demonstranti su blokirali ulaz u ministarstvo energetike i druge vladine objekte u Oslu, zahtevajući uklanjanje 151 turbine za vetroparkove, tvrdeći da je prelazak na zelenu energiju potreban, ali ne na račun prava starosedelaca.

Asland je rekao da vlada Kraljevine Norveške nije rešila problem, ali je dodao da i dalje veruje da bi moglo biti moguće da se podrži proizvodnja električne energije i uzgoj irvasa u Fosenu.

RTS.

Danas objavljeno

Planirana isključenja električne energije za 30.mart 2023. godine

Vanja A

List Gardijan i njegove veze sa ropstvom: Šta su istraživači otkrili i šta je sledeće?

M.

Ovo smo mi: “Malo langsam, gospodine Vukanoviću. Ja sam snaša gačanska…”

Zeljka

Ostavite komentar