7. Februara 2024.

Domaći raženi hljeb koji se ne mijesi

Umjesto da kupujete hljeb u pekari, možete da napravite domaći, ražani i to u tri poteza.

Potrebno je:

  • 500 ml mlijeka
  • 30 gr kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 300 ml ulja maslinovog
  • 100 gr raženog brašna
  • 3 kašike lanenog semena
  • soli 

Priprema:

Od mlijeka oduzeti 100 ml, pa izmrviti kvasac i dodati šećer. Mlijeko mora biti mlako. Dodati i 1 kašiku brašna.

Kad kvasac nadođe, sipati ga u veću vanglicu, dodati ostatak mlijeka i brašno jedno i drugo, dodati ulje i laneno sjeme. 

Izmiješati varjačom, pa rukama. Tijesto je malo mekše. Ostaviti 30 minuta pokriveno da odmori.

Rukama ga malo preklopiti par puta pa ostaviti da odmori opet. Tako i treći put. Istresti na sto presaviti par puta i staviti u pleh 24 cm obložen pek papirom. 

Ostaviti da se udvostruči, malo ga nožem zasjeći i peći na 200 stepeni oko 50-60 minuta

Nezavisne.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare