Tjestenina je uvijek odličan brzinski recept, kada nemaš mnogo vremena ili posuđa na raspolaganju. Priprema je poprilično jednostavna, te će ti biti potrebno veoma malo vremena, kako bi uživanje bilo potpuno!
Sastojci:
- 350 grama tjestenine
- 350 grama cherry ili grape paradajza, prepolovljenih ili na četvrtine ako su veliki
- 1 luk, tanko narezan (oko 2 šolje)
- 4 čena bijelog luka, tanko narezana
- ½ kašičice crvene paprike
- 2 grančice bosiljka, plus istrgnuti listovi za ukras
- 2 kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja, plus još za serviranje
- Krupna so i svježe mljeveni biber
- 4 ½ šolje vode
- Svježe rendani parmezan, za serviranje
Priprema:
Pomiješati tjesteninu, paradajz, crni luk, beli luk, pahuljice crvene paprike, bosiljak, ulje, 2 kašičice soli, 1/4 kašičice bibera i vodu u velikom tiganju sa ravnom stranom. Pustiti da proključa na jakoj vatri.
Kuhati smjesu, miješajući i često okrećući tjesteninu hvataljkama, dok tjestenina ne postane al dente i voda skoro ispari, oko 9 minuta.
Dodati začine po ukusu: so i biber, podijeliti u 4 činije i ukrasite bosiljkom. Poslužiti sa maslinovim uljem i posuti parmezanom.
Prijatno!
Foto: MAXWELL COZZI
Ultra.ba