6. Juna 2023.

Doktori skreću pažnju: Nedostatak ovog vitamina može biti poguban za muškarce

Naime, istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Nortvestern u američkoj državi Ilinois, a objavljeno u časopisu Journal of Clinical Oncology, otkrilo je korisne informacije za slučajeve u kojima su pacijenti dogovorili sa svojim lekarom da bolest treba biti strogo praćena i pod stalnim lekarskim nadzorom pre nego što se pristupi postupku uklanjanja prostate ili nekom drugom medicinskom zahvatu. To se pre svega odnosi na nadoknadu ovog za organizam važnog vitamina.

Doc. dr Adam Marfi spec. urologije i vođa ovog istraživanja kaže da ljudi tamne boje kože, muškarci koji su u organizam unosili nedovoljno vitamina D putem ishrane ili se nisu izlagali suncu u dovoljnoj meri treba testirati na nedostatak ovog vitamina u trenutku kada im je otkriven rak prostate. Manjak treba nadoknaditi uzimanjem vitamina D u obliku dodataka ishrani.

U prethodnim istraživanjima Marfi i njegove kolege otkrili su da oni koji se nisu izlagali dovoljno suncu imaju i do 1,5 puta veću verovatnoću da će imati manjak vitamina D.

Poslovi u zatvorenim prostorima i duge hladne zime bez sunca takođe nepovoljno deluju na stabilni nivo ovog vitamina.

Muškarci kojima je otkriven agresivan oblik karcinoma prostate imali su nivo vitamina D oko 22,7 ng/ml, a to je značajno manje od 30 ng/ml što se smatra normalnim. Oni koji nisu imali agresivni rak prostate imali su prosečni nivo oko 27 ng/ml.

Prema najnovijim istraživanjima, vitamin D osim što sprečava rak prostate, sprečava razvoj osteoporoze, rak dojke, utiče na dijabetes i gojaznost.

Znate li koji su izvori vitamina D u hrani?

Ovo je jedinstveni vitamin koji telo samo proizvodi kada smo izloženi suncu, ali ga ima i u sledećim namirnicama:

  • riba
  • jaja
  • proizvodi od soje
  • džigerica
  • gljive
  • fermentisano ulje jetre bakalara

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare