Podiže holesterol, potiče dijabetes, evo gde se može naći
Zdravstveni stručnjak izdao je oštro upozorenje o određenoj vrsti ugljikohidrata koji može uzrokovati pad nivoa šećera u krvi, tvrdeći da je opasniji od šećera. Dr. Eric Berg istraživao je opasnosti maltodekstrina.
Dr. Berg je naglasio da oni koji žele održati stabilan šećer u krvi trebaju izbjegavati maltodekstrin.
“Postoji taj ugljikohidrat koji je mnogo opasniji od šećera. Ljudi misle da je šećer najgori, ali postoje i druge stvari koje su još gore!” istakao je on.
On je objasnio težinu njegovog uticaja, pozivajući se na glikemijski indeks.

“Ovaj specifični ugljeni hidrat je loš i reći ću vam zašto. Hajde da pogledamo glikemijski indeks, gde je šećer? Pa, stoni šećer je oko 65, nije toliko visok. Gde je glukoza? 100. Gde je ovaj ugljeni hidrat? Između 116 i 136 na glikemijskom indeksu, ali to nije ugljikohidrat, drugim rečima, to je suhar! djeluje poput šećera na mnogo smrtonosniji način, što se tiče onoga što može učiniti vašem šećeru u krvi, jednostavno će ga značajno povećati, a ovaj ugljikohidrat se zove maltodekstrin”, rekao je doktor čija upozorenja prenosi klix.ba.
Maltodekstrin se nalazi u mnogim dijetalnim namirnicama.
“Nalazi se u modificiranom prehrambenom škrobu i modificiranom kukuruznom škrobu. Ima ga u mnogim namirnicama. Stavljaju ga u mnogo proizvoda bez šećera, iako je šećer”, upozorio je.
Maltodekstrin je polisaharid, koji je posebna vrsta ugljikohidrata napravljena od grupe molekula šećera koje su međusobno povezane. Općenito, maltodekstrin je škrob napravljen od nekoliko šećera, koji se obično dobiva iz kukuruza, pšenice, riže, krumpira ili tapioke.

Iako maltodekstrin nije klasificiran kao šećer, može značajno povećati šećer u krvi zbog svog visokog glikemijskog indeksa, koji premašuje glikemijski indeks običnog šećera.
Ako se maltodekstrin dobiva iz pšenice, može sadržavati tragove glutena, što predstavlja dodatni problem za one koji su osjetljivi na gluten. Maltodekstrin je bijeli škrobni prah i svestrani sastojak hrane. Poboljšava ukus, teksturu i rok trajanja i služi kao punilo, sredstvo za povećanje zapremine, stabilizator i konzervans.
Maltodekstrin se često dodaje prerađenoj hrani, kao što su:
Pekarski proizvodi – poput peciva, krekera i granola pločica.

Žitarice i pića za doručak.
Bezalkoholna slatka pića.
Bomboni i drugi slatkiši.
Mliječni proizvodi, kao što su instant puding i druga gotova jela.

Preljevi za salatu, posebno kremaste sorte.

Gotove supe i smrznuta jela.
Zamjene za meso.
Sportska pića.
Pasta.
Pretjerana konzumacija hrane koja sadrži maltodekstrin dovodi do ishrane bogate šećerom i malo vlakana.
Ova dijeta može povećati rizik od visokog holesterola, debljanja, te razvoja dijabetesa tipa 2, piše klix.ba.