24. Augusta 2023.

Dok ih drugi ukidaju, Volvo sprema svoj prvi minivan

Volvo je objavio tizer za svoj novi model – električni premijum MPV.

Vijest je utoliko zanimljivija, jer Volvo nikada u svojoj istoriji nije imao takvo vozilo. Do sada su u njihovoj ponudi dominirale limuzine i karavani, a u zadnje vrijeme i krosover/SUV vozila.

Iako je trend prodaje višenamenskih ili MPV vozila poslednjih godina u dramatičnom padu, na račun SUV modela, švedski proizvođač ima drugačije planove. Naime, u četvrtak se zvanično pojaviio prvi video-tizer novog modela EM90, koji je označen kao prvi potpuno električni premijum MPV.

Volvo započinje svoju kampanju za novi model rečima “zamislite pokretni prostor u kome možete biti samo vi; mesto gde se možete povezati sa svojim najmilijima, stvarati, opuštati, raditi ili samo razmišljati”.

Britanski Autocar tvrdi da, iako to nije zvanično potvrđeno, veruje da će EM90 biti bliski rođak kineskog modela Geely Zeekr 009 – luksuznog MPV-a sa šest sedišta sa ubedljivim performansama i zanimljivim dizajnom.

Zeekr 009 (Foto: Geely promo)

Geely Zeekr 009 se “razvukao” na 5209 mm dužine i 2024 mm širine, pa ne čudi što ima tri reda sedišta u konfiguraciji 2+2+2.

Kutijasti dizajn ne treba da vas zavara, jer aerodinamika je odlična – koeficijent otpora vazduha iznosi 0,27. Ima električni pogon uz podršku ogromne baterije kapaciteta čak 140 kWh.

Dva elektromotora pokreću sva četiri točka i proizvode preko 530 KS, pa uprkos masi od 2830 kg, ovaj kineski minivan može da ubrza do 100 km/h za svega 4,5 sekundi.

Zeekr 009 (Foto: Geely promo)

Zeekr 009 je baziran na istoj Geely Group SEA mehaničkoj platformi kao i Volvo EX30, baš kao i novi Smart #1 i brojni EV na kineskom tržištu, drugih brendova u vlasništvu kompanije Geely – a očekuje se da će i EM90 slediti isti obrazac.

Volvo je najavio da će EM90 imati svetsku premijeru 12. novembra 2023. Prednarudžbine će početi za kupce u Kini istog datuma.

Više detalja o ovom potpuno novom automobilu očekujte u narednim mesecima.

Zeekr 009 (Foto: Geely promo)

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare