8. Decembra 2023.

Dojave o bombama u više škola i ustanova

Policija je na tim lokacijama i u toku su provere tvrdnji o postavljenim bombama.

U više škola i nekim institucijama u Beogradu jutros su upućene dojave o postavljenoj bombi, saznaje Tanjug.

Policija je na tim lokacijama i u toku su provere tvrdnji o postavljenim bombama.

Novobeogradske osnovne i srednje škole su na udaru dojava o postavljenim bombama poslednjih meseci. Sve dojave do sada bile su lažne, ali to u svakom pojedinačnom slučaju mora da utvrdi policija.

Samo u Osnovnoj školi “20. oktobar” na Novom Beogradu od početka novembra do danas bilo je 11 dojava o postavljenim bombama, kažu u MUP-u za “Juronjuz Srbija”. “Virtuelni napadači” promenili su taktiku. Sada više preteći mejlovi ne stižu na adrese škola.

Preteći mejlovi više ne stižu samo školama

“Preteći mejlovi u kojima stoji da je u svim školama na Novom Beogradu postavljena bomba stignu na neku drugu adresu, ne stižu školama. Svi koji dobiju takve mejlove u obavezi su da to prijave policiji i nas samo policija obavesti o tome i da stižu da pregledaju školu”, kaže rukovodilac Aktiva direktora osnovnih škola na Novom Beogradu Darko Eger.

Oni koji šalju preteće mejlove stalno su korak ispred. Šta god da je do sada preduzeto, našli su način da ostvare željeni cilj – otežaju ili čak parališu rad obrazovnih institucija.

“Mere koje su do sada preduzete pokazale su se delotvornim. Prvo je MUP obučio policajce po područnim policijskim stanicama za osnovni nivo kontradiverzione zaštite. Tako da pregled objekta policija sada brzo obavi. Ministarstvo prosvete uvelo je posebne mejl adrese za škole, koje su zaštićene. I ta mera se pokazala dobrom. Međutim, pretnje sada stižu na druge adrese. Pošalju mejl da su postavljene bombe u svim novobeogradskim školama i policija opet mora da izlazi na teren, prekida se nastava, evakuišu se đaci i zaposleni dok policija ne pregleda objekat”, objašnjava Eger.

I tako iz dana u dan, a nekada i dva puta dnevno. U OŠ “20. oktobar” bilo je primera da dojava stigne i u prepodnevnoj i popodnevnoj smeni.

U početku su škole prekidale potpuno nastavu u jednoj smeni, a decu su slali kući. Međutim, kako se pretnje ponavljaju iz dana u dan i prete da potpuno parališu rad, većina se odlučila da deca sačekaju ispred škole da policija završi posao, a onda da se vrate na časove. Dok se škola pregleda, deca su obično sa učiteljicama ili nastavnicima u školskom dvorištu ili obližnjim parkovima.

Inače, policija je od 1. septembra prisutna u svim školama u Srbiji, kako bi se povećala bezbednost učenika i zaposlenih. Zbog učestalih dojava o bombama u OŠ “20 oktobar” dodatno su pojačane mere bezbednosti. U školi i oko škole prisutno je više uniformisanih i neuniformisanih policajaca.

Ima i škola koje na svaku dojavu o bombi decu šalju kući, a nastavu za taj dan organizuju onlajn, zapravo pošalju materijal koji učenici treba da obrade. Za đake starijih razreda to nije veliki problem, ali za đake nižih razreda predstavlja ozbiljan problem. Roditelji moraju da izlaze sa posla da bi preuzeli decu.

Ministarstvo: Škole upoznate sa procedurama

U Ministarstvu prosvete ranije su rekli da škola donosi opšti akt o zaštiti i bezbednosti učenika i da sprovodi mere kojima se osiguravaju uslovi za bezbedan boravak dece u obrazovnoj ustanovi.

“Sve škole su upoznate sa procedurom, postupanjem i saradnjom sa MUP-om u slučaju dojave o bombama. Izvor i razlog pretnji u skladu sa nadležnostima može da utvrdi jedino MUP”, naveli su u Ministarstvu prosvete.

Za škole u kojima su đaci gubili časove u Ministarstvu prosvete kažu sama škola bira model kako će nadoknaditi časove.

“Kada je u pitanju nadoknada časova koji su propušteni, škola može koristiti različite modele za nadoknadu u zavisnosti od svojih kapaciteta. U nadležnosti škole je da odabere adekvatan način za nadoknadu, o tome obavesti školsku upravu koja daje saglasnost na plan nadoknade”, naveli su u resornom Ministarstvu.
Eger navodi da škole već imaju iskustvo sa radom u vanrednim okolnostima i nadoknade časova.

“Što se tiče nadoknade časova mi imamo iskustva iz korone, onlajn dostavljanje materijala nije nam strano. Za sada nema tih problema. Većina škola i kada deca odu kući opredelila se za onlajn nastavu, da deci šalju materijale”, zaključio je on.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare