Herš otkriva ulogu Šolca u novoj verziji diverzije na Sjevernom toku - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Herš otkriva ulogu Šolca u novoj verziji diverzije na Sjevernom toku

Američki novinar Simur Herš tvrdi, pozivajući se na izvor, da je tokom posete nemačkog kancelara Olafa Šolca Sjedinjenim Američkim Državama početkom marta, tokom zatvorenog sastanka bilo razgovora o diverziji na gasovodima „Severnog toka“.

Herš, koji je dobitnik Pulicerove nagrade, navodi da je putovanje Šolca u Vašington obuhvatao samo dva događaja otvorena za javnost, a da lideri dveju zemalja nisu održavali konferencije za medije na kojima bi novinari mogli da postavljaju pitanja.

Ipak, kako dodaje Herš, kasnije je postalo poznato da je predsednik SAD Džozef Bajden imao 80-minutni sastanak sa Šolcom, na kojem većinu vremena nisu bili čak ni njihovi pomoćnici. Posle sastanka nisu objavljena nikakva zvanična saopštenja.
„Nije bilo saopštenja ili pisanih dogovora, objavljenih u nekoj od dveju država, ali mi je čovek s pristupom diplomatskim podacima saopštio da je tamo bilo reči o razotkrivanju pitanja gasovoda“, napisao je Herš u tekstu objavljenom na njegovom blogu na platformi Substack.

Herš tvrdi da su CIA i nemačku obaveštajnu službu zamolili da pripreme alternativnu priču o eksplozijama na gasovodima, koja bi se plasirala u medijima.

„Rezultat (sastanka Šolca i Bajdena) bio je nalog pojedinim elementima Centralne obaveštajne uprave da zajedno s nemačkom obaveštajnom službom pripreme alternativnu verziju o divetuiji na ‘Severnim tokovima’, koja bi bila dostavljena američkim i nemačkim medijima“, navedeno je u materijalu.

Prema njegovim rečima, čak i ako Šolc ranije nije znao ništa o diverziji na gasovodima, on je od jeseni podržavao napore SAD da se prikriju dokazi.

Herš, takođe, tvrdi da je Bajden doneo „glupu odluku“ o diverziji na „Severnim tokovima“ i da je sada prinuđen da laže.
Simur Herš je 8. februaea objavio istraživanje o eksplozijama na gasovodima „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“, u kojem je, pozivajući se na izvor, saopštio da su eksplozivne naprave ispod ruskih cevovoda u junu 2022. godine postavili američki ronioci, tokom vojnih vežbi „Baltops“, a da su ih tri meseca kasnije aktivirali norveški stručnjaci.

Prema navodima Herša, odluku o sprovođenju te operacije doneo je predsednik SAD Džozef Bajden nakon devet meseci razgovora s predstavnicima administracije koji se bave pitanjima bezbednosti.

Danas objavljeno

Pretukao šestomjesečnu bebu i suprugu

Vanja A

Iran: Trebaju nam ruski Suhoji

Vanja A

Orban: Molio sam se da u Turskoj ne pobijedi onaj soroševac, to je važno i za Srbiju

Vanja A

Ostavite komentar