10. Oktobra 2023.

Dogodiće se strašna stvar: Zbrisaće ih s lica zemlje?

Sada je već izvesno da će Izrael pokrenuti vojnu operaciju u Gazi, s obzirom na to da se saznalo da spremaju veliku kopnenu ofanzivu.

Takve vojne akcije Izraelci nisu sprovodili gotovo deset godina, ali kako je izjavio portparol Izraelskih oružanih snaga (IDF) Ričard Heht, na granici sa Gazon već je raspoređeno 35 bataljona. Samo se čeka naređenje da napadi počnu.

Podsetimo, bataljoni su postavljeni samo dan nakon što je Heht novinarima rekao da svim palestinskim izbeglicama savetuje da izađu iz zemlje na graničnom prelazu Rafa na južnoj granici Gaze s Egiptom.

Ipak nakon toga, iz njegove kancelarije stiglo je kratko saopštenje: “Prelaz Rafa je bio otvoren juče, ali je sada zatvoren, čime su brojne palestinske izbeglice ostale zarobljene u pojasu Gaze.

Situacija već katastrofalna

S druge strane, humanitarna situacija u Gazi je je katastrofalna, kako prenose reporteri koji se javljaju odatle. Izrael je odlučio da prekine dotok vode u Gazu, kao i struje, lekova, goriva, pa su Palestinci u Gazi već tri dana, koliko traje opsada, u mraku.

Svi izlazi iz Gaze su blokirani, ubrzo se troše i zalihe hrane, goriva, kao i lekova. Palestinsko ministarstvo zdravlja apelovalo je da im se pošalje hitna medicinska pomoć kako bi mogli da se zbrinu svi povređeni, a ministar zdravlja lično je izdao hitno upozorenje da će za 48 sati biti potrošene sve medicinske zalihe.

Osim toga, Gaza je i bez interneta, pošto su izraelske snage pogodile glavne repetitore kompanije koja pruža te usluge.

Rečeno je: Bežite, a onda je prelaz gađan

Heht je u ponedeljak poručio Palestincima da, ukoliko žele da napuste područje Gaze “slobodno beže” i za to im je bio omogućen izlaz prema Egiptu. Dan nakon toga, isti taj Heht je objavio da je i taj jedan prelaz zatvoren.

Iako nije precizirao zašto, jedan egipatski zvaničnik je potvrdio, kao i dva svedoka, da je Izrael gađao taj prelaz, ostavljajući tako stanovnike Gaze zarobljene unutar uske teritorije i praktično na nišanu izraelske vojske.

Uzimajući u obzir da izbeglice ne mogu da izađu iz Gaze, gustina naseljenosti koja je inače velika u samom pojasu, postala još veća, što neminovno dovodi do zaključka da će, kada se ofanzivna akcija Izraela pokrene, osim Hamasa i Islamskog džihada, stradati i civili, i to mnogi.

U prilog toj tezi ide i vest koju je objavio dopisnik Skaj njuza za Bliski istok Alister Bunkal koji je razgovarao sa izvorom iz Izraelskih odbrambenih snaga o predstojećoj ofanzivi na Gazu, a koji je rekao da ta ofanziva “neće biti čista”.

“Izvor iz IDF-a mi je jutros rekao, i to su bile njegove tačne reči – neće biti čisto”, piše Bunkal, pa dodaje da, kad se uračunaju i drugi faktori poput totalne blokade od strane Izraela, situacija u Gazi mogla bi postati jako, jako loša.

Fotografije koje danas stižu iz pojasa Gaze ukazuju na razmere uništenja koje je već počinjeno. Sedam džamija je sravnjeno sa zemljom, kao i čitavi kvartovi.

Upozorenje Izraelu

Iz Ujedinjenih nacija već je stigla prva “packa” Izraelu jer je to telo osudilo dosadašnje vazdušne napade na pojas Gaze, jer su mahom pogđene civilne zgrade, škole, a čak i objekti Ujedinjenih nacija.

“Međunarodno humanitarno pravo je jasno: Obaveza da se vodi stalna briga kako bi se poštedelo civilno stanovništvo i civilni objekti na snazi je sve vreme tokom napada”, rekao je visoki komesar UN za ljudska prava Folker Tirk. On je takođe podsetio da su opsade koje ugrožavaju živote civila, koje planira Izrael, zabranjene međunarodnim pravom.

Ipak, krajnji cilj Izraela je kako potpuna emilinacija Hamasove infrastrukture i njihovih liderskih i političkih sposobnosti, a to neće proći bez ogromnih ljudskih žrtava, jer civili nemaju kud da beže.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare