6. Septembra 2023.

Dodik: Šmit od sledeće sedmice neće moći da uđe u Republiku Srpsku

Bošnjački političari žele da putem stranaca dođu do mehanizma podređivanja Republike Srpske, kaže Dodik

Takozvani visoki predstavnik Kristijan Šmit od sledeće sedmice neće moći da uđi u Republiku Srpsku, izjavio je predsednik Srpske Milorad Dodik.

On je u intervjuu za FTV kazao da je Šmit došao da razvlasti Republiku Srpsku.

“Zato što njegovi preci 1941. to nisu mogli. Šta je Nemačka? Imate situaciju: Nemačka odbacuje podršku Republici Srpskoj, a banka kaže mi ne prihvatamo odluke savezne vlade i ostajemo u tom ugovoru. Mi to nećemo otkazati, a ako oni budu osporavali ugovor, mi ćemo ih tužiti. Oni znaju da će izgubiti”, naveo je Dodik.

Govoreći o stranim sudijama istakao je da ne odustaje od zahteva za odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH, a da na formiranje višeg suda ne pristaje.

“Vi kažete optuženička klupa ili optužnica tako apstraktno, zanemarujete njenu suštinu. Optužnica je zato što ja neću da poštujem zakon stranca koji je nametnuo da je kažnjivo ne poštovati njega. To je suština BiH”, poručio je Dodik.

Prema njegovim rečima, to je dokaz da je BiH kolonija, a nije spreman da bude, kako kaže, deo kolonijalnih podanika.

“Ja mislim da je ovo medveđa usluga samoj BiH. Niko ne mora da sumnja da će se pružiti snažan otpor jednom takvom nastojanju, da neizabrani stranac dođe i nametne zakon da bi štitio sebe. I da se to smatra reformom i napretkom u BiH, a da oni koji brane BiH smatraju da je to dobrodošlo. Negde postoji apsurd, ili sam ja apsurd, ili je Šmit apsurd, ili su oni koji brane BiH apsurd. Ja je ne napadam, ja samo pokušavam da od nje napravim uspešnu dogovorenu zajednicu. I ne uspevam u tome. I postavljam sebi pitanje, zašto da budem tu, ako je to neuspešno”, naglasio je Dodik za FTV.

Bošnjački političari žele da putem stranaca dođu do mehanizma podređivanja Republike Srpske nekom centralističkom modelu koje zaista nije moguće, smatra Dodik.

“Ja ne kažem da nije legitimno težiti tome da uredite BiH kao građansku, ali ako smatrate da je to legitimno, to ne znači da je za mene prihvatljivo, odnosno kako neke druge ideje nisu legitimne, federalizacija, konfederalizacija, konsolidacija ili da se, pak, mirno raziđemo”, pojasnio je Dodik.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare