28. Septembra 2023.

Dodik: Sa Putinom i Si Đinpingom u oktobru

Ruski predsednik je najbolji čovek kojeg sam upoznao u politici, rekao je Dodik

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će se u narednom periodu sastati sa više evropskih i svetskih lidera.

On je za RTRS rekao da krajem oktobra ide u Rusiju, na još jedan sastanak sa Vladimirom Putinom.

“Ruski predsednik je najbolji čovek kojeg sam upoznao u politici, i ponosan sam što imam priliku da sa njim razgovaram”, rekao je Dodik i dodao da planira da u Rusiji bude od 20. oktobra do 5. novembra.

Trebalo bi, kaže, da putuje u Kinu, gde će se sastati sa predsednikom Si Đinpingom.

U ponedeljak se, dodao je, sastaje u Budimpešti sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, dok u narednom periodu planira i susret sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim.

“Dajte nam tu BiH da se dogovorimo, bez stranaca”

Bosna i Hercegovina nikada nije bila suverena i neće ni biti sve dok stranci ne odu, rekao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Da bi dobili suverenu i dejtonsku BiH, neophodno je usvojiti Deklaraciju o suverenosti, a to bi značilo da nema visokog predstavnika, ni stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, kazao je on u emisiji “Telering” na RTRS.

“BiH ne može opstati, ukoliko nema baznog konsezusa”, navodi Dodik.

Kako podseća RTRS, upravo bi to trebalo da se postigne Deklaracijom o suverenosti BiH, koju je Dodik predložio partnerima na nivou BiH. Predsednik RS dodaje da bi se u praksi ovom Deklaracijom okončao mandat stranih sudija u Ustavnom sudu BiH i zatvorila Kancelarija visokog predstavnika, što je predviđeno Dejtonom.

“Dajte nam tu BiH da se dogovorimo, bez stranaca sudija Ustavnog suda. Ali, Bošnjaci to neće, a ako odbiju imam ja sledeći dokument. Hoćete da zadrže strance u Ustavnom sudu i tog lažnog Šmita, a mi nemamo pravo da se tome suprostavimo? Sve je ovde nakaradno postavljeno! Ne možete održati BiH ako nema baznog konsenzusa. Ja sam spreman za dogovor”, poručio je Dodik.

A dogovor je ključ za funkcionalnu BiH, ističe on. Dodik kaže da je to, međutim, neizvodljivo sve dok se upliće strani faktor.

“Pa, tako bi nelegitimni Kristijan Šmit, da nam drži lekcije i nameće štetne odluke po Srpsku”, navodi Dodik.

On je istakao da ne želi da bude deo nametnute matrice.

“Šmit smatra da smo mi manje važni ljudi, a dok je bila Merkelova, imali smo relativno dobar odnos i status, jer je ona razumela kakva je ovde situacija i kakvi su odnosi”, rekao je Dodik.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare