28. Februara 2023.

Dodik: Oni koji slave rat vjerovatno se spremaju za novi

Dodik je istakao da je 1. marta 1992. godine na Baščaršiji, u Sarajevu pucano na Nikolu Gardovića, srpskog svata, a upucani su i mir i ravnopravnost srpskog naroda.

“Preglasavanjem na nelegitimnom referendumu, a onda i pucnjem u srpskog svata, Srbi u BiH dobili su dve poruke: udruženi Hrvati i Muslimani u BiH vas mogu eliminisati, a ako na to ne pristanete proći ćete kao Gardović”, rekao je Dodik .

On je naglasio da taj datum Muslimani slave kao tzv. dan nezavisnosti i taj dan im čestitaju diplomate koje ne žele da vide da je pucanj od 1. marta 1992. zapalio BiH.

“To nije praznik BiH, ponajmanje dan nezavisnosti. To je tragičan dan iz istorije Srba na ovim prostorima. Jedna krvava srpska svadba bila je uvod u krvavi građanski rat” kazao je Dodik.

“Neka je na čast svima koji to čestitaju BiH, rekao je predsednik Republike Srpske i dodao da Srbi, bilo da su u partijama vlasti ili opozicije u Republici Srpskoj, ne priznaju niti će ikada priznati da je dan početka krvavog građanskog rata praznik”,poručio je Dodik.

U delu Federacije BiH sa većinskim bošnjačkim stanovništvom 1. mart se obeležava kao tzv. dan nezavisnosti BiH, jer je tada održan nelegalni referendum o nezavisnosti i otcepljenju BiH od SFRJ.

Ovaj tragični datum u Republici Srpskoj se ne praznuje, već 21. novembar, dan kada je u američkoj vazduhopolovnoj bazi Rajt Peterson kod Dejtona parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH koji je obeležio kraj građanskog rata u BiH.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare