27. Jula 2023.

Dodik: Neće ostati ono što su nametnuli visoki predstavnici

 Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da ono što su nametali visoki predstavnici u BiH ne može i neće ostati trajno već mora da bude ponovo razmatrano, uređeno i dovedeno u okvire Ustava.

Dodik je naglasio da je njegov politički cilj dejtonska pozicija Republike Srpske – samo ono što piše u Ustavu BiH i Dejtonskom mirovnom sporazumu.

On je rekao da će ono što je dogovoreno na sastanku političkih lidera stranaka partnera u vlasti na nivou BiH biti i ispoštovano i naglasio da se sve što se radi, radi zarad pozicioniranja Republike Srpske.

“Naravno da treba uvažiti i druge. Imaju i oni svoje interese”, rekao je Dodik i dodao da se na nivou Sarajeva upravo iz ovih razloga i raspravlja, u okviru redovnih konsultacija.

On je ocijenio da je Republika Srpska u odličnoj poziciji, te da je potreban samo nacionalni i narodni dogovor da više niko nikada ko bude na vlasti kod Srba ne bude u bilo kakvoj “varijanti” sa SDA, čija je struktura usmjerena na ukidanje Republike Srpske.

Dodik je istakao da je SDA sinonim za “potapanje” Republike Srpske, zbog čega je bilo važno skloniti pritisak sa Srpske i to je učinjeno izbacivanjem SDA.

On je podsjetio na period /Osmana Mehmedagića/ Osmice, Bisere Turković, navodeći da je SDA učinio mnogo toga što nije moglo da bude iskontrolisano, kao što je, recimo, sektor obavještajne zajednice.

“SDA se nudi kao građanska opcija kod Srba. Pa, čak je bilo nekih Srba koji su i bili njihova struktura. Nisu uspjeli, sklonjeni su iz vlasti. Postoje indicije, pa i dokazi da je jedan od saradnika te službe bio /Dragan/ Mektić, bivši ministar bezbjednosti u Savjetu ministara, koji je prije dolaska na tu dužnost, bio saradnik te Obavještajno-bezbjednosne agencije. Sada tragamo da vidimo koliko je primio naknade”, rekao je Dodik sinoć za RTRS.

On je istakao da sigurno i kod drugih postoji želja za ukidanjem Republike Srpske, ali da su mnogo racionalniji od SDA strukture.

“Željko Komšić je u Predsjedništvu BiH, u političkom smislu, potpuno diskvalifikovan. To najviše odgovara Hrvatima. I treba. Hrvati su u pravu oko toga. Denis Bećirović može biti koristan samo za neuspjeh. Do sada sam o njemu sve rekao”, istakao je Dodik.

Dodik je rekao da je potpuno uvjeren da Republika Srpska ne bi postojala već 10 godina, da nije bilo njega i politike koju su vodili.

Dodik je naglasio da je na čelu Republike Srpske jer je isključivo čovjek Srpske i njenog naroda, a ne ruski ili američki.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare