Dodik jasan: Pitanje zakona o imovini BiH nikada neće doći na dnevni red - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Dodik jasan: Pitanje zakona o imovini BiH nikada neće doći na dnevni red

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da pitanje zakona o imovini BiH nikada neće doći na dnevni red i da imovina po Ustavu i Dejtonskom sporazumu nesumnjivo, bez ikakve potrebe za dokazivanjem, pripada entitetima.

Odgovarajući na pitanje novinara o zahtjevu člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića Pravobranilaštvu BiH za informaciju o tome šta je “preduzelo u pogledu pravne zaštite imovine BiH i imovinskih interesa države u vezi s izvršenjem konačnih i obavezujućih odluka Ustavnog suda BiH”, Dodik je rekao da BiH ne treba da ima ni pravobranilaštvo, koje je nametnuto, kao i da nema imovinu i da mogu da rade šta hoće.

– Republika Srpska raspolagala je tom imovinom unazad neko vrijeme, izvršila je privatizaciju javnih preduzeća i banaka i sve to bilo je tumačeno od OHR-a na taj način u tim godinama – naveo je Dodik.

On je rekao da je 1998. godine bio predsjednik Vlade Republike Srpske kada se to pitanje lomilo i da zna da je međunarodni faktor tog vremena rekao da privatizaciju vode entiteti jer imovina pripada entitetima.

– A onda su muslimani upornim svojim radom došli do toga da je Ustavni sud 2011. uveo kod njih u proceduru neku priču o imovini – rekao je Dodik.

On je naglasio da Ustavni sud nije taj koji može da odredi titulara, ne može da odredi procedure, da Ustavni sud nije ništa i da ne može da donosi privremene mjere.

– Zato je BiH nakaradna, zato je BiH neuspješna i zato BiH ne može uspjeti – kazao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Ustavni sud je napravljen da isključivo štiti Ustav BiH i ništa više, a ne da ga tumači do mjere da uvodi neka nova ustavna rješenja.

Dodik je rekao da oni nisu za to zaduženi i da je za to zadužen konsenzus strana u BiH, a strane su Republika Srpska i Federacija.

Srpskainfo.

Danas objavljeno

Planirana isključenja električne energije za 30.mart 2023. godine

Vanja A

List Gardijan i njegove veze sa ropstvom: Šta su istraživači otkrili i šta je sledeće?

M.

Ovo smo mi: “Malo langsam, gospodine Vukanoviću. Ja sam snaša gačanska…”

Zeljka

Ostavite komentar