11. Augusta 2023.

Dodik: BiH je primjer za “anitisuverenitet”

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je BiH primer za “anitisuverenitet”, odnosno zemlјa pod protektoratom.

On dodaje i da bez Republike Srpske nema nijedne suverene odluke na nivou BiH.

On je naglasio da je priča o suverenosti veoma uslovna, te da se pri utvrđivanju nivoa suverenosti mora pratiti šta kažu ustav i drugi akti, svetska praksa, kako se grade suverene odluke.

“Da bi se utvrdio nivo suverenosti mora se pratiti taj sled. Ako nema Republike Srpske, nema nijedne suverene odluke na nivou BiH. Nema je ni u Predsedništvu BiH, nema je o vojnim pitanjima ako to član Predsedništva neće, a ako potegne vitalni interes onda o tome odlučuje u krajnjoj instanci Narodna skupština Republike Srpske, koja poništava odluke Predsedništva BiH, pa šta je to nego dokaz suvereniteta?”, rekao je Dodik za RTRS.

On je istakao da ako neko ima pravo da konačno odluči o nečemu, onda je to dokaz suvereniteta.

“Činjenica je da jedan deo suvereniteta BiH postoji na međunarodnom planu i kao takav je i predviđen”, rekao je Dodik i naglasio da je problem kada se iz Ustava i Dejtonskog mirovnog sporazuma citiraju samo one reči koje nekome odgovaraju. On je naveo da iz FBiH mogu da galame i skreću pažnju, ali da ne mogu da spreče aktivnosti koje Srpska ima u skladu sa Ustavom, prenosi Srna.

“Pokušavaju sve vreme putem visokog predstavnika, Ustavnog suda, međunarodnih prijatalјa da zagorčaju situaciju oko Republike Srpske….”, rekao je Dodik i ukazao na organizovanost dijaspore u mržnji prema Srbima i Srpskoj. Dodik je rekao da oni dan i noć rade na tome kako napakovati Republici Srpskoj, imaju vrlo razgranatu mrežu, te naveo i primer stranih novinara koji su nekada bili ratni izveštači, a koji su ponovo aktivirani da pišu tekstove o BiH.

On je podsetio da je EU pre desetak godina napravila analizu, pa naglo sklonila, o tome ko koliko ima ovlašćenja na evropskom putu, koja su dokaz suvereniteta, a u kojoj je rečeno da Srpska ima najviše ovlašćenja u BiH za evropska pitanja – 83 odsto ovlašćenja za evropska pitanja ima Srpska, dok je na zajedničkom nivou preostalo 17 odsto, toliko je BiH suverena u odnosu na Srpsku.

“To im se nije svidelo, pa su pokušali da to sve premeste na nivo zajedničkih organa i ono što je nadležno i što nije. Sklonili tu analizu, jer im nije odgovarala. Federacija BiH ima manje jer ima kantone.

Najmanje ovlašćenja za pitanje BiH ima nivo BiH”, rekao je Dodik. Kada je reč o bošnjačkom članu Predsedništva BiH Denisu Bećiroviću, Dodik je istakao da on može da dođe u Banjaluku kao građanin i da mu se neće ništa dogoditi, ali da u njoj nema šta da traži u formalno-pravnom i državnom smislu.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare