30. Maja 2023.

Dodajte jednu namirnicu, Kada voda za pirinač provri, vidjećete, razlika je nevjerovatna!

Šoljica ima 200 kalorija i to uglavnom „praznih“, odnosno čisti skrob bez mnogo drugih hranjivih stvari. Naučnici su dokazali kako jednim jednostavnim trikom možete da prepolovite kalorijsku vrednost i da mu dodate druga hranjiva svojstva.

„Kuvali smo pirinač kao i obično, jedino smo u provrelu vodu, pre nego što smo stavili pirinač dodali kokosovo ulje, oko 3 odsto težine u odnosu na pirinač. Nakon što je bio gotov, ostavili smo je u frižideru oko 12 sati“, objasnio je doktor Suder Džejms.

Šta se, zapravo, događa?

Kuvanjem skroba u pirinču postaje izrazito lako varljivo, pa ga organizam lako pretvara u šećer, pa ga glikogen skladišti kao masti. Prženje ili drugi načini pripreme pirinča, međutim ne menjaju skrob i ostaje teže varljiv.

„Dodavanjem lipida (u ovom slučaju kokosovog ulja, ali i druge masnoće služe svrsi) drastično smanjujete udeo lako varljivog skroba“, objašnjava dr. Pusparaja Tavaraja i dodaje kako ulje reaguje sa skrobom i menja njegovu strukturu.

„Hlađenje pomaže da se učvrsti skrob u njegovom ‘težem’ obliku, pa pirinač postaje manje kaloričan i nakon što ga ponovo zagrejete“, dodaje prof. Tavaraja, piše backapalanka.online.

Alo.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare