8. Novembra 2023.

Dobitnica Nobela za mir počela štrajk glađu protiv represije vlasti

Dobitnica Nobelove nagrade za mir Narges Mohamadi počela je štrajk glađu zbog toga što je zajedno sa drugim zatvorenicima onemogućena da dobije medicinsku negu, kao i u znak protesta zbog obaveznog nošenja marama ili hidžaba za žene u zemlji.

Organizacija, koja vodi kampanju “Free Narges Mohammadi”, saopštila je da je poslala poruku iz zatvora Evin i “obavestila svoju porodicu da je počela štrajk glađu pre nekoliko sati”, preneo je AP.

U njemu se navodi da su Mohamadi (51) i njen advokat nedeljama tražili njen transfer u specijalizovanu bolnicu za negu srca i pluća. Nije rečeno od čega je Mohamadi patila, iako je se pretpostavlja da ima srćanih tegoba. Mohamadi (51) je odlučila da pojača pritisak na iransku teokratiju zbog njenog zatvaranja, mesec dana nakon što je dobila Nobelovu nagradu za dugogodišnji aktivizam, uprkos dugogodišnjim napadima vlade na nju.

“Narges je protestvala protiv politike Islamske Republike ‘obaveznog hidžaba’ za iranske žene”, kao i da zanemari medicinsku negu bolesnih zatvorenika, što je rezultiralo gubitkom zdravlja i života pojedinaca”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da će Islamska Republika biti “odgovorna za sve što se dogodi Narges“. U međuvremenu potrebna medicinska pomoć još jednoj zatvorenoj aktivistkinji, advokatici Nasrin Sotoude.

Iran i susedni Avganistan ostaju jedine zemlje koje zakonom obavezuju žene da nose maramu, ili hidžab, kao i da pokriju kosu. Međutim, od smrti Mahse Amini, sve više žena odlučuje da ga ne nosi uprkos sve većoj kampanji vlasti protiv toga.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare