Dizelgejt nije završen: Vlasnici automobila moći će putem suda da traže obeštećenje od fabrike - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Dizelgejt nije završen: Vlasnici automobila moći će putem suda da traže obeštećenje od fabrike

Evropski sud proširio osnov za tužbe protiv fabrika automobila

Evropski sud pravde je u utorak širom otvorio vrata vlasnicima dizelaša da traže obeštećenje od fabrika koje su u vozila ugradile uređaje za manipulisanje izduvnim gasovima.

Sud Evropske unije je presudio u slučaju vlasnika Mercedesa koji je fabriku tužio zbog uređaja koji manipuliše radom motora da pod određenim uslovima smanji emisiju. Fabrika insistira da je funkcija uređaja da zaštiti motor pri niskoj radnoj temperaturi, piše dpa.

Organizacije za zaštitu životne sredine, pak, tvrde da softer štetnu emisiju obara samo pod uslovima testiranja, ne i u vožnji. Slične uređaje i softver ugrađuju svi proizvođači automobila.

Presuda Evropskog suda pravde obavezuje sve članice EU da postupaju u skladu sa njom, pa i Nemačku, u kojoj može imati ogromne pravosudne posledice. U zemlji su do sada pravo na obeštećenje imali samo vlasnici automobila čiji je proizvođač uređaje za manipulaciju emisije gasova ugrađivao sa svesnom namerom da prevari.

Ta premisa je okosnica takozvanog dizelgejta i poplave tužbi protiv Volkswagena. Iščekujući odluku evropskog suda, nemački savezni sudovi su već suspendovali oko 1.900 postupaka povezanih sa Volskwagenom, od revizije presuda do tužbi vlasnika koji ne mogu da registruju automobil.

Posle presude u Luksemburgu, vlasnici možda neće morati da dokazuju da je fabrika zlonamerno ugradila uređaj, već samo da taj uređaj nanosi štetu – na primer tako što ne mogu da registruju vozilo.

U međuvremenu, Mercedes je saopštio da vozila koja je opozvao za apdejt softvera “mogu nadalje da se koriste bez ograničenja.”

“Ostaje da vidimo kako će nacionalno pravosuđe postupati”, dodaje fabrika sa sedištem u Štutgartu.

Danas objavljeno

Ponovo pale cijene Teslinih vozila

Vanja A

Porsche koji može da košta 9.000.000 evra

Vanja A

Vozite Bugatti, a krene kiša? Nema problema VIDEO

Vanja A

Ostavite komentar