Ima nekih kolača koje je takvo zadovoljstvo gledati, i sam njihov izgled ispunjava nas dobrim osjećajem. A ako mu je i okus pogođen, to je onda čisti užitak. Upravo takav nevjerojatno dobar okus pronašli smo u kolaču od bijele čokolade i maka, koji ujedno i savršeno izgleda.
Mak u kombinaciji s bijelom čokoladom zaista je spektakularan. Dobit ćete savršeno izbalansiran okus koji će vas mamiti da probate još i teško da ćete se moći zaustaviti na jednoj štangici.
Sastojci:
1 pakiranje korica za Rozen (koristi se sedam kora)
Za filu:
300 g kristal šećera
300 ml mlijeka
300 g mljevenog maka (čisti mak, bez dodataka u vidu šećera i slično)
100 g mljevenog keksa
250 g maslaca
Za glazuru:
150 g kvalitetne bijele čokolade
4 kašike ulja
Priprema:
U lončić naspite mlijeko i šećer te ostavite da zakipi. Kad zakipi, dodajte mak, smanjite temperaturu na srednju i kuhajte tri minute.
Maknite s vatre i dok je još kipuće umiješajte maslac, dobro sjedinite pa dodajte i mljeveni keks te promiješajte. Ostavite nekoliko minuta da se malo ohladi i zgusne.
Toplom filom mažite kore, trebat će vam otprilike jedna šeflja po kori.
Prekrijte kolač rastezljivom folijom, lijepo utaknite sa svih strana, odozgo stavite dasku ili knjigu i ostavite preko noći u hladnjaku.
Slijedeći dan kolač izvadite iz frižidera i prelijte ga glazurom. Na niskoj temperaturi istopite čokoladu i ulje, malo prohladite i prelijte preko kolača. Ohladite u frižideru.
Ako želite kirurški precizne štangice, naoružajte se strpljenjem i oštrim sredstvom za rezanje. Uz pomoć ravnala izmjerite komade 4×2 cm, skalpelom označite gdje ćete spajati linije i stavite male crtice. Prislonite lagano ravnalo na glazuru, nemojte pritiskati da vam ne ostanu tragovi, pa vucite linije po označenim mjestima do dva milimetra dubine.
Kada ste zasjekli komade prođite još jednom skalpelom i isijecite ih skroz. Nakon svakog povlačenja skalpel obrišite salvetom.
Azra.ba