20. Juna 2023.

Direktor Evrolige najavio dvije ogromne promjene

Novi direktor Evrolige Paulijus Motiejunas najavio je da se razmišlja o implementaciji dve velike promene u to takmičenje.

Doskorašnji generalni menadžer Žalgirisa je nedavno preuzeo tu poziciju od Maršala Glikmana i od starta najavio tektonske promene.

Motiejunas je u razgovoru za “Basket njuz” govorio o potencijalnom igranju Turk Telekoma u novom izdanju Evrolige, nakon što je Gran Kanarija, koja ih je pobedila u finalu Evrokupa, odbila da nastupi u tom takmičenju naredne sezone.

Sve će biti poznatije 29. juna za kada je zakazan sastanak deoničara, a u ovom trenutku smo najbliže scenariju da učesnici budu isti kao i u sezoni 2022/23.

Sem toga, Motiejunas je pričao i o dve važne promene, koje biu velikoj meri promenile način na koji Evroliga funkcioniše.

To su uvođenje plej-in turnira kao u NBA, dok je i drugi u vezi sa najjačom ligom sveta, a podrazumeva transparentnost plata i “seleri-kep”, odnosno određivanje budžeta, jednakog za sve, za plate.

Transparentnost plata i “seleri-kep”

Motiejunas je zagovornih javnog objavljivanja plata igrača i izrazio je nadu da će to biti sastavni deo Evrolige.

“Nadam se da će to biti moguće. Pričamo o razbijanju tabu teme. Što se mene tiče, to deluje neizbežno i tako bi trebalo da bude. Imamo primer NBA. Da li bi to mogli da izvedemo u Evropi? Nadam se da je to slučaj”, rekao je Motiejunas i potom dodao:

“Ne vidim šta bi moglo da bude skriveno. Uz dužno poštovanje, ne vidim ni razlog da se u medijima da preuveličavaju stvari. Ako sve činjenice budu dostupne, nema mesta za interpretacije. Nadam se da ćemo to moći da izvedemo, ali moramo da vidimo šta klubovi misle.”

Nije daleko ni uvođenje granice za plate iliti “seleri-kepa”.

“Rekao bih da uspešno idemo ka otome. Sastao sam se da radnom grupom koja se bavi tim pitanjem i već su napravili značajan napredak. Morao da potvrdimo određene detalje, ujedinim poziciju i razmišljanja svaokg tima pre nego što pritisnemo dugme za aktivaciju”, smatra on.

Plej-in turnir

Druga velika promena jeste u samom formatu u kom se igra Evroliga.

Ono što ona podrazumeva je praktično uvođenje doigravanja za plej-of, odnosno plej-in turnir kakav imamo u NBA ligi. Baš su nam ove sezone igrači Majami Hita pokazali da on nije bez poente i da se čak i odatle može stići do finala.

“Postoje razgovori, pričaćemo i sa klubovima. Osnova naše lige je da svaki tim igra sa svima ostalima. To je esencijalno i na tome mora ostati. To se neće menjati”, rekao je Motiejunas na tu temu.

Uvođenje plej-in turnira bi povećalo broj ekipa u plej-ofu kojih je trenutno manje od 50 odsto (8 od 18), pa se smatra da bi to povećalo šanse za ekipe koje su ostale na granici.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare