31. Maja 2023.

Dimensity 9300 će koristiti Cortex-X4 jezgra, ali ne i ona najmanja

MediaTek je potvrdio juče da će njihov novi najjači čipset za mobilne telefone (očekujemo da će se zvati Dimensity 9300) koristiti potpuno nova Cortex X4 i Cortex A720 CPU jezgra kompanije Arm, kao i Immortalis Mali-G720 GPU. Međutim, MediaTek ni u jednom trenutku nije pomenuo novo Cortex A520 malo jezgro, a sada deluje da za to postoji dobar razlog, prenosi Android Authority.

Digital Chat Station, izvor koji je prilično pouzdan kada su nove informacije u pitanju, tvrdi da Dimensity 9300 uopšte neće imati mala CPU jezgra. Umesto toga, ovaj insajder navodi da će čipset imati osmojezgarni CPU koji se sastoji od četiri Cortex X4 jezgra i četiri Cortex A720 jezgra.

Dalje, izvor kaže da je potrošnja energije smanjena za 50% u poređenju sa Dimensity 9200 serijom.

Ogromna promena za mobilne čipove

Ovo bi bio ogroman zaokret za MediaTek i procesore za pametne telefone uopšte, budući da su gotovo svi višejezgarni mobilni čipovi isporučivani sa malim CPU jezgrima. Ova jezgra su dizajnirana sa maksimalnom efikasnošću na umu, preuzimajući teret srednjih i velikih jezgara za manje zahtevne radne procese. Upravo zbog toga će biti zanimljivo videti kako će Dimensity 9300 postići ovakvu efikasnost bez malih jezgara.

Ova navodna konfiguracija CPU-a bi takođe bila značajna zbog korišćenja četiri velika Cortex X CPU jezgra. U vodećim čipovima kompanija kao što su MediaTek, Qualcomm ili Samsung, uglavnom imamo samo jedno Cortex X jezgro zbog problema sa zagrevanjem i njegovom veličinom.

Cortex X4

Google Tensor čipovi, međutim, koriste dva (doduše starija) Cortex X jezgra. Kompanija je ranije tvrdila da je ovaj pristup efikasniji za neke srednje radne procese, tako da je moguće da je MediaTek nešto naučio iz Google pristupa za Dimensity 9300.

U svakom slučaju, čekamo da vidimo kako će se ovaj novi čipset nositi sa predstojećim Snapdragon 8 Gen 3. Očekujte da će oba procesora biti predstavljena krajem 2023. godine, a prvi telefoni sa njima će se verovatno pojaviti na tržištu početkom sledeće godine.

Benchmark.rs

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare