U nedavnom TikTok video snimku, Endruz je razjasnila koja hrana zapravo povećava rizik od raka. Uprkos obilju informacija na Internetu o raznim namirnicama koje su potencijalno kancerogene, ona kaže da zaista postoje samo dva glavna krivca.
Alkohol
“Kao dijetetičar specijalizovan za rak, želim da vas podsetim da, iako svi kažu da sve što jedete povećava rizik, to nije tačno. Samo dve namirnice koje jedete povećavaju rizik od raka”, navodi ona.
Koliko god svi voleli da popijemo čašu vina uz večeru, realnost je da redovno konzumiranje alkohola može štetiti našem zdravlju. Prema dijetetičarki, to čak može povećati rizik od raka.
“Rizik predstavljaju sve vrste alkohola, pa i crno vino”, upozorava on.
Problem je povezan sa načinom na koji telo metaboliše alkohol. Kada se alkohol razgradi, pretvara se u acetaldehid, toksično jedinjenje koje može oštetiti DNK i ometati sposobnost tela da regeneriše ćelije. Vremenom, ovo ćelijsko oštećenje može dovesti do mutacija i, na kraju, raka.
Zbog toga je najbolje ograničiti unos alkohola što je više moguće.
Prerađeno meso
Prerađeno meso može mnogo štetiti vašem zdravlju iz više razloga. Dijetetičarka u snimku upozorava da je ovo ukusno meso, nažalost, jedna od retkih namirnica za koju je dokazano da izaziva rak. Opcije kao što su viršle, mesne đakonije, kobasice i dr, izazivaju veliku zabrinutost.
Prerađeno meso se suši, dimi ili konzervira i prerađuje i na druge načine koji mogu stvoriti štetne hemikalije poput nitrata i nitrita. Oni se mogu pretvoriti u kancerogena jedinjenja u telu, što ih čini jednom od retkih namirnica koje mogu povećati rizik od raka. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je čak klasifikovala prerađeno meso kao kancerogene grupe 1, što znači da postoje jaki dokazi koji podržavaju činjenicu da mogu dovesti do raka.
Dakle, ako želimo da smanjimo rizik od raka, važno je da se fokusiramo na ograničavanje konzumiranja alkohola i prerađenog mesa.
B92.