Kao što i sam njen naziv govori, ova dijeta podrazumeva da unosite u proseku oko 1.200 kalorija na dnevnom nivou, a podrazumeva 3 obroka dnevno uz jednu užinu, te nema gladovanja i odricanja.
Dijeta “1.200 kalorija” je bazirana na smanjenom unosu ugljenih hidrata, što podrazumeva smanjen unos hleba, testenina, šećera. Podrazumeva uglavnom unos mesa, ribe, jaja, zelenog povrća, ulja, kao i mlečnih proizvoda. U minimalnim količinama je dozvoljen unos maslaca i sira, jer oni sadrže veoma malo ugljenih hidrata.
Kada su u pitanju namirnice bogate ugljenim hidratima, dozvoljen je unos celih žitarica i povrća, jer one sadrže dovoljnu količinu hranljvih materija, antioksidanasa i vlakana.
Ovako izgleda primer sedmodnevnog jelovnika u okviru dijete “1.200 kalorija”:
Prvi dan
- Doručak: 50 gr jogurta sa niskim procentom masti, pola šolje sitno iseckanog svežeg voća, 2 dl biljnog čaja bez šećera ili zaslađivača
- Ručak: dva kuvana jaja, tri sveža paradajza, sveži krastavci (do 20 gr) i sir parmezan (do 30 gr)
- Užina: jedno parče tost hleba, jedna kašika sira i jedna šljiva
- Večera: salata od 200 gr sa plavim patlidžanom.
Drugi dan
- Doručak: jedno parče integralnog hleba, dve kašike marmelade, kafa sa mlekom bez zaslađivača i šećera
- Ručak: pečena ćureća prsa (do 100 gr), skuvani karfiol (do 200 gr), salata od kupusa (150 gr) začinjena limunovim sokom, jedna jabuka
- Užina: ceđeni sok od pomorandže (2 dl), jedna bonžita
- Večera: špagete u paradajz sosu (do 200 gr), kuvani grašak (oko 100 gr), kuvana šargarepa (200 gr).
Treći dan
- Doručak: zdrave žitarice (oko 100 gr), jogurt sa niskim procentom masti (oko 50 gr)
- Ručak: pečena ćuretina (100 gr), kuvane ili grilovane pečurke (do 100 gr), kuvani spanać (do 150 gr)
- Užina: dva parčeta integralnog hleba, dve kašike sira
- Večera: pečena govedina sa malo soli (do 120 gr), sveža zelena salata (100 gr), tri sveža paradajza.
Četvrti dan
Doručak: pet slanih krekera, jedna kašika sira, jedna šolja nezaslađenog čaja
Ručak: kiseli kupus (200 gr), kuvani celer (200 gr)
Užina: tost i marmelada (dve kašike na dva parčeta)
Večera: pečena riba (100 gr), kuvane špargle (200 gr), mocarela (30 gr).
Peti dan
- Doručak: mleko (2dl) sa integralnim žitaricama (50gr)
- Ručak: pirinač (200 gr) sa tunjevinom (50 gr), kuvana šargarepa (200 gr) i kuvani spanać (450 gr)
- Užina: bezmasni jogurt (50 gr) i žitarice (100 gr)
- Večera: pečena piletina (120 gr), kupus salata (100 gr) sa limunovim sokom i kuvane pečurke (50 gr).
Šesti dan
- Doručak: dva parčeta tost hleba sa dve kašike marmelade, kafa sa mlekom bez šećera i zaslađivača
- Ručak: kuvani kukuruz (200 gr), crvena kupus salata (200 gr), šargarepa (200 gr)
- Užina: parče integralnog hleba, jedna kašika sira, sveže ceđeni prirodni sok (2dl)
- Večera: jagnjeće pečenje (120 gr), spanać (200 gr), jedna breskva.
Sedmi dan
- Doručak: pet slanih krekera, kašika sira, šolja nezaslađenog čaja
- Ručak: špagete (200 gr) u paradajz sosu, mocarela (30 gr), jogurt sa niskim procentom masti
- Užina: kafa sa mlekom bez šećera i bonžita
- Večera: tri parčeta pileće šunke, kuvana šargarepa (200 gr), kuvani grašak (100 gr).