18. Augusta 2023.

Devenport i Rode zabrinuti, “multietničko” Kosovo iziskuje multietničku policiju

Vjosa Osmani optužila Srbiju da “nastavlja Miloševićevu taktiku”

Šef Misije OEBS na “Kosovu” Majkl Devenport i ambasador Nemačke u Prištini Jern Rode reagovali su na vest da su Kosovsku policiju napustila sedmorica novozaposlenih pripadnika iz redova srpske zajednice, navodeći da pružaju podršku “multietničkim policijskom snagama”.

Devenport je na društvenoj mreži Iks (doskorašnjem Tviteru) napisao da je zbog toga zabrinut.

“Delim zabrinutost zbog ostavki novih regruta, Srba Kosovskoj policiji. Euleks i OEBS na Kosovu su radili zajedno na podršci Kosovskoj policiji da regrutuje kadete iz svih nevećinskih zajednica. Naša podrška profesionalnim, multietničkim policijskim snagama na Kosovu će se nastaviti”, napisao je Devenport, uz tvit šefa Misije Euleksa, Đovanija Pjetra Barbana o odlasku Srba iz policije.

Šef Misije OEBS na “Kosovu” Majkl Devenport i ambasador Nemačke u Prištini Jern Rode reagovali su na vest da su Kosovsku policiju napustila sedmorica novozaposlenih pripadnika iz redova srpske zajednice, navodeći da pružaju podršku “multietničkim policijskom snagama”. Devenport je na društvenoj mreži Iks (doskorašnjem Tviteru) napisao da je zbog toga zabrinut. “Delim zabrinutost zbog ostavki novih regruta, Srba Kosovskoj policiji. Euleks i OEBS na Kosovu su radili zajedno na podršci Kosovskoj policiji da regrutuje kadete iz svih nevećinskih zajednica. Naša podrška profesionalnim, multietničkim policijskim snagama na Kosovu će se nastaviti”, napisao je Devenport, uz tvit šefa Misije Euleksa, Đovanija Pjetra Barbana o odlasku Srba iz policije.

Njegov tvit podelio je i ambasador Nemačke u Prištini, poručujući da “multietničko Kosovo iziskuje multietničku policiju”.

“U potpunosti se slažem: multietnička zemlja iziskuje multietničku policiju. Svi pripadnici Kosovske policije – bez obzira kojoj etničkoj grupi pripadaju – moraju biti u mogućnosti da obavljaju svoje dužnosti bez zastrašivanja”, napisao je Rode.

Njegov tvit podelio je i ambasador Nemačke u Prištini, poručujući da “multietničko Kosovo iziskuje multietničku policiju”. “U potpunosti se slažem: multietnička zemlja iziskuje multietničku policiju. Svi pripadnici Kosovske policije – bez obzira kojoj etničkoj grupi pripadaju – moraju biti u mogućnosti da obavljaju svoje dužnosti bez zastrašivanja”, napisao je Rode.

Prethodno su američki ambasador na “Kosovu” Džefri Hovenijer i Barbano saopštili da su “zabrinuti zbog odlaska trojice novoregrutovanih srpskih policajaca i da pomno prate dešavanja”, prenosi “Kosovo onlajn”.

Osmani o ostavci srpskih policajaca: Srbija nastavlja Miloševićevu taktiku

Na ostavke trojice srpskih policajaca iz kosovske policije reagovala je i predsednica “Kosova” Vjosa Osmani.

Ona je rekla da je njihova ostavka rezultat “stalnih pretnji i zastrašivanja iz Srbije”.

Prema njenim rečima, Srbija nastavlja taktiku Slobodana Miloševića.

“Ostavka policajaca srpske zajednice je direktan rezultat neprekidnih pretnji i zastrašivanja iz Srbije – dokaz da njena politika nastavlja da odražava Miloševićevu taktiku. Nastavićemo da obezbeđujemo inkluzivnost u svim institucijama i bezbednije Kosovo za sve”, napisala je ona na Iksu.

Foto:© Milos Rafailovic/ATA Images

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare