20. Juna 2023.

Detalji osujećenog napada: Planirali da se autom zabiju u masu, jedan od braće pušten

Naime, austrijske vlasti samo sat vremena prije gej parade uhapsili su tri austrijska državljanina: braću porijeklom iz BiH, te maloljetnika koji je porijeklom iz Čečenije.

Neki novi detalji govore da su napad planirali da izvedu automobilom i hladnim oruđem.

U međuvremenu, jedan od bh. braće je pušten iz pritvora, gdje su zadržani 17-godišnji mladić porijeklom iz BiH i 14-godišnji Čečen.

Inače, tokom pretresa domova osumnjičenih, pronađen je nevjerovatan arsenal, uključujući i sjekiru koja je pronađena ispod kreveta maloljetnog Čečena. Takođe, pronađene su i sablje, noževi te gasni pištolji.

“Pored pomenutog arsenala, pronašli su i uređaje za prenos podataka, mobilne telefone i laptopove, koje smo izuzeli i oni su sad ana obradi. Istraga je i dalje u toku, ali već sada ima prilično dokaza protiv njih”, rekao je direktor Austrijske obavještajne službe (DSN) za Ö1-‘Morgenjournal’.

Kako prenose mediji, obavještajnim krugovima od ranije je bio poznat samo 17-godišnjak, porijeklom iz BiH, koji je jedno vrijeme bio na njihovom radaru, ali su optužbe za terorizam odbačene, jer nije bilo specifične opasnosti niti je on tada predstavljao neposrednu prijetnju.

Kako je izjavio zvaničnik DSN-a, mladići su radikalizovani putem interneta, što je krajnje uobičajeno u islamističkim krugovima. Navodno su pasionirano pratili salafističke video klipove, te govore propovjednika mržnje, koje su dalje šerovali. Inače, austrijski mediji podsjećaju da ovo nije usamljen slučaj te da je nekoliko mladića, simpatizera Islamske države nedavno osuđeno u Beču i Donjoj Austriji.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare