18. Jula 2023.

Detalji akcije “Meta 2”: Policija pod nadzor stavila 16 policajaca, jedna osoba u bjekstvu

Šesnaest policijskih službenika Policijske stanice Kakanj, te još tri osobe koje nisu policijski službenici, stavljeni su pod nadzor pripadnika Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.
Mjera nadzora je izrečena u sklopu akcije u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije kodnog naziva”Meta 2” koja se provodi od ranih jutarnjih sati, potvrdio je portparol Uprave policije MUP ZDK Elvedin Fišek.

Akcija je rezultat višemjesečnih operativnih aktivnosti policijskih službenika Uprave policije MUP ZDK.

– Akcijom je obuhvaćeno 20 osoba, od kojih nam jedna koja nije policijski službenik, trenutno nije dostupna. Preostalih 19 osoba, od kojih su 16 policijski službenici, pod nadzorom su naših službenika te se trenutno vrše pretresi na 20 lokacija, čiji je cilj pronalazak i oduzimanje predmeta koji će biti korišteni kao dokazi u krivičnom postupku protiv 20 osoba koje su meta ove akcije. Vrše se pretresi stambenih objekata, automobila te prostora koji su koristili u Policijskoj stanici Kakanj – istakao je Fišek.

Oni se sumnjiče za krivična djela “Udruživanje radi činjenja krivičnih djela” u vezi sa krivičnim djelima “Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja” te krivičnih djela “Primanje dara i drugih oblika koristi”, “Odavanje službene tajne”, “Neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga” i “Teška krađa”.

Akcija i pretresi se realiziraju po naredbama opštinskih sudova u Zenici i Kaknju, a policijski timovi djeluju u saradnji i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva ZDK i koordinaciji sa policijskim službenicima Agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Po okončanju pretresa, uhapšeni će biti provedeni na daljnju kriminalističku obradu u Upravu policije MUP ZDK te nakon toga, uz izvještaje, dalje na postupanje Tužilaštvu ZDK.

Podsjećamo, u okviru strateškog opredjeljenja Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, od ranih jutarnjih sati sprovodi se opsežna policijska akcija kodnog naziva “Meta 2”, koja je rezultat višemjesečnih operativnih aktivnosti policijskih službenika Uprave policije MUP-a ZDK, javlja Klix.

U toku je vršenje istovremenih pretresa na dvadeset lokacija čiji je cilj pronalazak i oduzimanje predmeta koji će biti korišteni kao dokazi u krivičnom postupku protiv dvadeset lica koja su meta ove akcije i koja se sumnjiče za izvršenje krivičnih djela “Udruživanje radi činjenja krivičnih djela” u vezi sa krivičnim djelima “Zluopotreba službenog položaja ili ovlašćenja” te krivičnih djela “Primanje dara i drugih oblika koristi”, “Odavanje službene tajne”, “Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga” i “Teška krađa”.

“Obzirom da se među osumnjičenim licima nalaze i aktivni policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, ova akcija predstavlja snažan i energičan odgovor na suzbijanju koruptivnih radnji među policijskim službenicima te procesuiranju i dokumentovanju svih nedozvoljenih radnji za koje se sumnjiče policijski službenici”, kazali su iz MUP-a ZDK.

Pretresi se realiziraju po naredbama Opšinskih sudova u Zenici i Kaknju a policijski timovi djeluju u saradnji i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona i koordinaciji sa policijskim službenicima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Po okončanju navedenih aktivnosti, moći ćemo potvrditi više informacija o rezultatima akcije kao i postupanju sa licima koja su meta akcije.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare