1. Decembra 2023.

Deset hiljada drijemki u toku dana: Pingvini šampioni u kratkom spavanju

Često nam se dogodi da zadremamo na kratko dok uspavljujemo dete, čitamo knjigu ili radimo za računarom. Ova “mikrospavanja” od samo par minuta, poznata su i u svetu životinja, a izgleda da ogrličasti pingvini u tome posebno prednjače. Mogu da spavaju samo 4 sekunde, probude se i tako ponavljaju “ritam” čak deset hiljada puta u toku jednog dana.

Ovi pingvini pavaju samo 4 sekunde, probude se i tako ponavljaju ovaj “ritam” čak deset hiljada puta u toku jednog dana.

Kod ljudi, kao i kod ptica, “mikrospavanje” se događa tokom hroničnog umora i iscrpljenosti, a posebno su izražena kada se dobiju potomci. Novopečeni roditelji u stanju su da zadremaju na par minuta bilo gde i bilo kada, ali za ogrličaste pingvine može se reći da su šampioni u kratkom spavanju.

Naime, dnevno spavaju više od 11 sati, ali san ih “uhvati” na samo 4 sekunde. Spavaju na kratko, a mogu da ponavljaju ovaj ritam preko 10 hiljada puta dnevno. “Čini se da su kratke dremke dovoljne da se ispuni bar neki od restorativnih funkcija sna”, govore naučnici čija je studija objavljena na portalu Sajens.

Spavaju u fragmentima, najduže registrovano spavanje je bilo od samo 34 sekunde

Tokom istraživanja proučavano je 14 pingvina koji su se gnezdili na ostrvu King Džordž na Antarktiku. Zaključeno je da tokom deset dana posmatranja, ptice nikada nisu dugo spavale. Najduže registrovano spavanje bilo je samo 34 sekunde: “Najzanimljivaje je bilo to što ovi pingvini spavaju u fragmentima i danju i noću”, kaže Pol Antoan Liburel, fiziolog i jedan od autora istraživanja.

Da bi prikupili podatke o aktivnosti mozga, istraživači su ugradili elektrode u lobanje pingvina. Ovo je omogućilo naučnicima da identifikuju kada su ptice ušle u stanje sporotalasnog sna, koji je dominantan oblik sna kod ptica, a takođe se javlja i kod ljudi.

Utvrđeno je da su imali više od 600 dremki sna na sat. Postajale su još kraće i češći kada su ptice brinule o jajima, najverovatnije zbog toga što su morale da budu budnije tokom inkubacije, kažu istraživači.

“Poznato je da ptice spavaju u kraćim intervalima od sisara. To što se ovi pingvini odlično snalaze sa tako kratkim snom je zaista neverovatno”, kaže biolog Madlen Skriba, a prenosi Nejčer.

Sankaju se na stomacima, imaju “ogrlicu” ispod brade

Ove neobične ptice su dobile ime po tankoj crnoj crti ispod brade, koja izgleda kao da je ogrlica, što ga čini jednom od najprepoznatljivijih vrsta pingvina. “Sankaju” se na stomacima, puštajući se niz nizbrdicu i pomažući se nogama i krilima.

Zanimljivo je da ovo skorašnje otkriće nije ostalo nezapaženo na mreži “Iks” – naime, mnogi su šaljivo komentarisali da je 10 hiljada dremki sasvim dovoljno i čoveku, kao i da su veoma “ljubomorni” da pingvine jer mogu toliko da spavaju.  

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare