Demonstracije 27. marta - 82 godine od puča protiv Trojnog pakta - BIGportal.ba
Region Vijesti

Demonstracije 27. marta – 82 godine od puča protiv Trojnog pakta

Martovski puč, čiji je povod bilo to što je Kraljevina Jugoslavija potpisala Trojni pakt Nemačke, Japana i Italije, a kojim je smenjeno kraljevsko namesništvo koje je predvodio knez Pavle Karađorđevic´, kao i vlada Dragiše Cvetkovic´a i Vlatka Mačeka, a na vlast doveden maloletni kralj Petar Drugi Karađorđevic´, dogodio se na današnji dan pre 82 godine.

Vlada Cvetkovic´-Maček potpisala je Trojni pakt 25. marta 1941. godine u Beču, a potpisnici su bili premijer Dragiša Cvetkovic´ i ministar spoljnih poslova Aleksandar Cincar Markovic´, dok je nacističku Nemačku u bečkom dvorcu Belvedere predstavljao ministar spoljnih poslova Trec´eg rajha Joahim fon Ribentrop. To je bio povod za organizovanje vojnog puča, na čijem je čelu bio general Borivoje Mirkovic´, ali i masovne demonstracije građana na ulicama Beograda i drugih gradova.

Posle smene vlade i kraljevskog namesništva, vojni zaverenici su vlast predali tada sedamnaestogodišnjem kralju Petru Drugom Karađorđevic´u, koga su zastupali namesnici posle ubistva njegovog oca kralja Aleksandra u Marselju 1934. godine.

Formirana je i nova vlada, na čijem čelu je bio jedan od pučista, komandant Vojnog vazduhoplovstva general Dušan Simovic´, dok je njen potpredsednik bio akademik Slobodan Jovanovic´.

Iako nova vlada nije povukla potpis sa Trojnog pakta, nacistička Nemačka iskoristila je puč u Beogradu kao povod za napad na Kraljevinu Jugoslaviju, bez objave rata, koji je počeo 6. aprila 1941. godine bombardovanjem Beograda. Nastavljen je Aprilskim ratom, koji se završio slomom i kapitulacijom Kraljevine Jugoslavije i okupacijom od strane sila Osovine.

Danas objavljeno

Fon Kramon: Albanski gradonačelnici nemaju politički legitimitet

Vanja A

Poznati prvi rezultati izbora u Turskoj

Vanja A

Zatvorena birališta u Turskoj

Vanja A

Ostavite komentar