30. Marta 2023.

Dedolarizacija u zamahu: Brazil i Kina sklopili trgovinski sporazum i odbacili američku valutu

Brazil i Kina su postigle dogovor o odbacivanju američkog dolara u korist sopstvenih valuta u trgovinskim transakcijama, piše “Foks njuz”.

Sporazum će omogućiti Kini i Brazilu da direktno obavljaju trgovinske i finansijske transakcije, razmenjujući juane za reale – ili obrnuto – umesto da prvo konvertuju svoje valute u američki dolar.

Brazilska agencija za promociju trgovine i investicija (ApeksBrazil) saopštila je da se očekuje da će novi aranžman “smanjiti troškove” i “promovisati još veću bilateralnu trgovinu i olakšati investicije”.

Najnoviji podaci pokazali su da je Kina najveći trgovinski partner Brazila, na koju otpada više od petine ukupnog uvoza. SAD su na drugom mestu. Kina je takođe najveće izvozno tržište Brazila, sa više od trećine ukupnog izvoza.

Kina je pretekla Sjedinjene Države kao najveći trgovinski partner Brazila 2009. Danas je Brazil najveći primalac kineskih investicija u Latinskoj Americi.

Zvaničnici dve zemlje postigli su preliminarni dogovor o odbacivanju američkog dolara u januaru, a dogovor je objavljen nakon poslovnog samita Kine i Brazila na visokom nivou u Pekingu.

Brazilski predsednik Lula da Silva, koji je položio zakletvu u januaru, prešao je na jačanje veza sa Pekingom nakon perioda loših odnosa pod njegovim prethodnikom Žairom Bolsonarom, koji je koristio antikinesku retoriku u predizbornoj kampanji i na vlasti.

Brazilski levičarski predsednik trebalo je da poseti Peking prošlog vikenda ali je morao da odloži putovanje nakon što je dobio upalu pluća. Delegacija sastavljena od ministara, senatora, poslanika i stotina poslovnih ljudi – uključujući više od 100 iz poljoprivrednog sektora – trebalo je da prati Lulu tokom njegove prve državne posete otkako je preuzeo dužnost.

RT.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare