28. Novembra 2023.

Deaktivirajte ovu opciju na iPhone modelima svoje djece

Opcija je dostupna na pametnim telefonima s poslednjom verzijom iOS-a, kao i na Apple pametnim satovima.

Apple jednom godišnje predstavlja nove verzije svog operativnog sistema za mobilne uređaje, koje najčešće donose velike ili veće novitete i promene vlasnicima iPhonea i iPada, dok tokom godine kompanija objavljuje manje nadogradnje koje donose uglavnom bezbednosne zakrpe.

Poslednja verzija mobilnog operativnog sistema za Apple telefone i tablete, kao i posljednji OS za pametne satove ove kompanije doneo je jednu manju, ali zanimljivu opciju koja bi nekima mogla biti prilično korisna.

Ali s druge strane ta opcija krije i određene opasnosti, posebno za decu. Tako bar tvrde iz jedne policijske stanice u američkoj saveznoj državi Ohajo, iz koje su upozorili sve korisnike Apple uređaja, a to se posebno odnosi na najmlađe, odnosno njihove roditelje da bi trebalo da budu veoma pažljivi s njenom upotrebom.

Radi se o opciji NameDrop, koja je odnedavno dostupna na iPhoneu i Apple Watchu, a korisnicima omogućava jednostavno deljenje informacija o kontaktima s drugim korisnicima jednostavnim približavanjem uređaja jedan drugom. Nakon približavanja uređaji se međusobno povežu i korisnici onda imaju izbor da li žele da podele ili da prime informacije o kontaktima, pri čemu je potrebno naglasiti da se na taj način samo mogu razmeniti informacije o novim kontaktima i ne mogu da se ažuriraju informacije postojećih kontakata.

Iz pomenute policijske stanice upozorili su roditelje da bi tu opciju trebalo da isključe na telefonima svoje dece kako bi povećali njihovu bezbednost jer je ona automatski aktivirana nakon nadogradnje na novu verziju operativnog sistema. Problem je što pomoću te opcije deca mogu brzo i jednostavno da razmene svoje kontaktne informacije, koje uključuju telefonski broj, e-adresu, ali i sliku. Na taj način brzo i jednostavno neznanci mogu da dođu do kontakata dece.

Iako postoji mogućnost da se zahtev za slanje ili primanje kontaktnih podataka otkaže (iz Applea kažu da je upravo to opcija koja bi trebalo da onemogućiti razmenu informacija o kontaktima sa strancima), policija upozorava da nisu svi svesni načina na koji telefoni rade, tako da je najbolje deaktivirati tu opciju.

Opciju možete deaktivirati tako da na iPhoneu kliknete na Settings/General i u okviru sekcije AirDrop isključite opciju “Bringing devices together”. U slučaju da s nekim želite da razmenite kontakt na taj način, možete je ponovno jednostavno aktivirati i približiti svoj telefon drugom iPhoneu ili Apple Watchu.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare