24. Marta 2023.

Danska pronašla predmet u blizini gasovoda, pozvala kompaniju Sjeverni tok u pomoć

Danska agencija za energetiku (DEA) pozvala je operatera Severnog toka, “Nord Strim 2 AG”, da učestvuje u izvlačenju predmeta koji je pronađen u blizini gasovoda.

“Kako bi dalje razjasnile prirodu objekta, danske vlasti su odlučile da ga podignu na površinu uz pomoć danskog Ministarstva odbrane. S tim u vezi, Danska agencija za energetiku pozvala je operatera gasovoda, ‘Nord Strim 2 AG’, da učestvuje u operaciji”, navodi se u saopštenju agencije.

Agencija trenutno čeka odgovor od kompanije pre nego što nastavi sa operacijom.

Agencija je objavila i fotografiju “predmet”, uz napomenu da je cilindričnog oblika, visine oko 40 centimetara i prečnika 10 centimetara. Pretpostavljaju da je reč o morskoj dimnoj bovi.

Rusija je više puta isticala da je od Danske tražila da je uključi u istragu sabotaže Severnog toka, ali da je uvek ostajala bez konkretnog odgovora.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je napomenuo i da je Rusija predložila Danskoj da se formira jedna međunarodna komisija, koja bi analizirala kakva su zapaljiva sredstva prošlog septembra bila iskorišćena pri napadu, jer je kompanija “Gasprom” svega 30 kilometara od mesta na kojem se desio incident pronašla nekakav stub, koji bi, zapravo, kako je rekao Putin, mogao biti antena za aktiviranje eksplozivne naprave.

Do današnjeg dana, Rusija nije uključena u istragu.

RT.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare