9. Februara 2023.

Danas uživaj u omiljenim zalogajima legendarne Margarite

Nemoguće je tvrditi sa sigurnošću kada je započeo Međunarodni dan pizze, ali smatra se da je to bilo u 10. vijeku u Napulju, jer tadašnji zapisi prvi put pokazuju prisustvo jela, koje je danas postalo moderna pizza. Sve je počelo od jednostavnog tijesta, koje se mazalo umakom i posipalo solju. Od jednostavne, ali kreativne užine pizza je stigla do senzacije, koja je poznata u čitavom svijetu.

Iako su somune sa umakom i raznim prelivima konzumirali Egipćani, Rimljani i Grci, za moderno, rodno mjesto pizze smatra se jugozapad Italije – Napulj. Građanima je u to doba, dok je Napulj još bio nesavisan, trebala jeftina hrana, pa su tijesta sa prelivima ispunila ovu potrebu. Rane pizze sadržavale su i ukusne dodatke kao što su paradajz, sir, inćuni ili bijeli luk. Takva vrsta jela nije bila popularna među imućnijim stanovništvom.

Kada se Italija konačno ujedinila, kralj Umberto i kraljica Margarita posjetili su Napulj. Legenda kaže da je u tu čast pekar u lokalnoj piceriji napravio jednostavnu pizzu, koja je i dan danas klasik i koja je doživjela svjetsku slavu.

Tijesto preliveno mekim bijelim sirom, paradajz sosom i svjezim bosiljkom, oduševilo je kraljicu što zbog ukusa, što zbog njegove simbolike, jer je jelo imalo na sebi boje italijanske zastave zelenu, bijelu i crvenu. Od tada je ova posebna pizza, nazvana Margarita pizza.

Foto: pixabay

Tome u čast donosimo recep za pizzu, koja je postala klasik i kojoj je kumovala, ni manje ni više nego kraljica Margarita.

Indomie

09. februar je dan posvećen slavljenju najomiljenijeg uhljikohidrata bez kojeg gotovo niko ne može. Od skromnog umaka na tijestu do današnje ogromne gurmanske ponude, pizza je osvojila srca ljudi iz cijelog svijeta.

Foto: pixabay

Nemoguće je tvrditi sa sigurnošću kada je započeo Međunarodni dan pizze, ali smatra se da je to bilo u 10. vijeku u Napulju, jer tadašnji zapisi prvi put pokazuju prisustvo jela, koje je danas postalo moderna pizza. Sve je počelo od jednostavnog tijesta, koje se mazalo umakom i posipalo solju. Od jednostavne, ali kreativne užine pizza je stigla do senzacije, koja je poznata u čitavom svijetu.

Iako su somune sa umakom i raznim prelivima konzumirali Egipćani, Rimljani i Grci, za moderno, rodno mjesto pizze smatra se jugozapad Italije – Napulj. Građanima je u to doba, dok je Napulj još bio nesavisan, trebala jeftina hrana, pa su tijesta sa prelivima ispunila ovu potrebu. Rane pizze sadržavale su i ukusne dodatke kao što su paradajz, sir, inćuni ili bijeli luk. Takva vrsta jela nije bila popularna među imućnijim stanovništvom.

Kada se Italija konačno ujedinila, kralj Umberto i kraljica Margarita posjetili su Napulj. Legenda kaže da je u tu čast pekar u lokalnoj piceriji napravio jednostavnu pizzu, koja je i dan danas klasik i koja je doživjela svjetsku slavu.

Tijesto preliveno mekim bijelim sirom, paradajz sosom i svjezim bosiljkom, oduševilo je kraljicu što zbog ukusa, što zbog njegove simbolike, jer je jelo imalo na sebi boje italijanske zastave zelenu, bijelu i crvenu. Od tada je ova posebna pizza, nazvana Margarita pizza.

Foto: pixabay

Tome u čast donosimo recep za pizzu, koja je postala klasik i kojoj je kumovala, ni manje ni više nego kraljica Margarita.PROČITAJ

UKUSNO

Pločice od datula i indijskih oraščića

Recept za Margaritu:

  • 450 gr tijesta za pizzu – kupljenog ili domaćeg
  • 450 gr mekanog paradajza
  • 1 čen bijelog luka
  • 1/4 šolje listova bosiljka, naseckanih na trakice
  • 230 gr mocarela sira u komadićima
  • So i biber

Zagrij rernu na 280 do 300 stepeni Celzijusa. Paradajz izreži na kriškice i pomješaj ga sa bijelim lukom i pola bosiljka u blenderu. Miksaj dok se ne pretvori u sos.

Oblikuj i pripremi tijesto za pizzu, zatim ga premaži slojem sosa i poredaj mocarelu (ostavi malo razmaka između komadića). Pizzu stavi u već zagrijanu rernu i peci 5 do 10 minuta (ili više u zavisnosti od rerne). Pizza je gotova kad tijesto porumeni, a na siru se pojave balončići. Preko pospi svježi bosiljak i uživaj u ukusu.

Ultra.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare