24. Maja 2023.

Danas nastavak sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH

Poslanici bi trebali, prema ranije usvojenom dnevnom redu, razmatrati principe Prijedloga zakona o dopuni Krivičnog zakona BiH, čiji su predlagač poslanici Milan Dunović, Zlatan Begić i Vlatko Glavaš, s Mišljenjem Ustavnopravne komisije.

Ustavnopravna komisija nije utvrdila usklađenost s Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH niti je prihvatila principe predloženog zakona, tako da će se poslanici izjašnjavati o negativnom mišljenju nadležne komisije.

Na dnevnom redu je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH, s Mišljenjem Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH koja nije podržala principe predloženog zakona.

Pred poslanicima će se, između ostalog, naći i Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o Prijedlogu rezolucije o pravu na slobodu izražavanja u BiH u skladu s evropskim standardima, čiji su predlagači poslanici Aida Baručija, Sabina Ćudić, Rejhana Dervišević, Jasmin Imamović, Mia Karamehić-Abazović, Predrag Kojović, Saša Magazinović, Albin Muslić, Nihad Omerović, Ermina Salkičević-Dizdarević i Denis Zvizdić.

Trebalo bi biti razmatrano i više izvještaja, među kojima su i Izvještaji Ureda za reviziju institucija BiH o finansijskoj reviziji institucija BiH za 2021. godinu.

Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine počela je 19. aprila, ali je prekinita nakon što su je napustili poslanici političkih stranaka iz Republike Srpske.

Poslanici stranaka iz RS-a tada su odlučili da napuste sjednicu nezadovoljni zbog činjenice da je jedan broj stranaka iz Federacije BiH tog dana potpisao zajedničku izjavu o državnoj imovini.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare