25. Septembra 2023.

“Dan”: Spajić neće vratiti mandat

Crnoj Gori treba nova vlada, ali se ona ne može na silu dogovarati, rekao je premijer tehničke vlade Dritan Abazović.

Mandatar za formiranje Vlade Crne Gore Milojko Spajić neće vratiti mandat predsedniku države i tražiće potrebnu podršku poslanika do kraja zakonskog roka koji ističe 8. novembra, piše portal podgoričkog “Dana”.

Spajić je, kako saznaju, to u nekoliko navrata saopštio funkcionerima Pokreta Evropa sad, što je ponovio i na nedavnom sastanku sa ambasadorima država članica Evropske unije.

To, piše portal, praktično znači da je odlučio da ide na sve ili ništa, jer u slučaju da ne uspe da formira Vladu, dovešće u nepriliku čitav Pokret Evropa sad i najverovatnije će podneti ostavku.

Spajiću u tom naumu, kažu, neće biti nimalo lako jer se problemi za njega nižu iz dana u dan. Nakon što su dve poslanice PES-a saopštile da neće glasati za predsednika Skupštine Crne Gore, ali ni za vladu kakvu je mandatar zamislio, uz činjenicu da to neće uraditi ni Ujedinjena, pojavio se problem sa Demokratskom Crnom Gorom, koja ne prihvata da za Aleksu Bečića glasa bilo ko sa liste koju je predvodio DPS, pa je tako otpala podrška Mehmeta Zenke iz Demokratske unije Albanaca kao 41. poslanika.

Da to nije jedini problem nagovestio je i predsednik Socijalističke narodne partije Vladimir Joković izjavom da žele da budu deo vlasti, ali da im je većina od 41 poslanika problematična.

“To je, da kažem, najneprihvatljivija vlada za SNP. Dovoljno sam rekao. Svaka napred bi bila prihvatljivija”, rekao je Joković.

Prema saznanjima “Dana”, nakon što je mandatar Milojko Spajić bio na sastanku HOMS-a, koji čine ambasadori država članica Evropske unije, uskoro se može dogoditi da tamo bude pozvan i lider Demokrata Aleksa Bečić.

Ambasadorka EU Oana Kristina Popa, koja je domaćin ovih sastanaka, mogla bi, kažu, uskoro pozvati i Bečića da razgovara sa ambasadorima.

U fokusu bi bilo odbijanje Demokrata da predsednika skupštine izabere većina koju je obezbedio Spajić, a u kojoj je i Mehmet Zenka, poslanik DUA, koji je bio na listi koju je predvodila Demokratska partija socijalista. Neki od ambasadora, izgleda, smatraju da razmišljanje Demokrata na ovu temu i nije baš racionalno.

Mnogi poznavaoci političkih prilika u Crnoj Gori smatraju da problem predstavlja i predsednik države Jakov Milatović, koji je i zamenik predsednika Pokreta Evropa sad, jer se smatra da on ima uticaj na dve poslanice koje odbijaju da podrže Spajića.

Međutim, Milatović ni na koji način ne reaguje na te prozivke i tvrdi da je lopta u dvorištu mandatara.

Komentarišući formiranje 44. vlade, Milatović je u Njujorku, gde je bio na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, naglasio da je on poverio mandat Milojku Spajiću, koji je osvojio najveći broj glasova na izborima.

“Na mandataru Milojku Spajiću je najveća odgovornost da formira vladu kakvu građani očekuju, a to je snažna reformska i proevropska vlada”, rekao je Milatović.

“Crnoj Gori treba nova vlada, ali se ona ne može na silu dogovarati”, kazao je premijer tehničke vlade Dritan Abazović i dodao da novi izbori nisu nešto što treba sasvim isključiti.

On je u intervjuu za “Glas Amerike” rekao da bi nekome drugome trebalo prepustiti posao formiranja vlade ukoliko akteri koji se trenutno time bave ne mogu da ga obave.

“Crnoj Gori nakon izbora treba nova vlada. Međutim, znate kako, ne možemo na silu da je dogovorimo. Oni koji su preuzeli odgovornost na sebe da odrade taj posao, što je sasvim u redu, treba i da ga dovedu do kraja”, rekao je Abazović.
Kako je dodao, ukoliko u tome ne mogu da uspeju, to treba da prepuste nekom drugom.

Ukoliko nova Vlada Crne Gore ne bude formirana do isteka roka, prema Ustavu Crne Gore, skupština će biti automatski raspuštena i slede novi vanredni parlamentarni izbori.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare