23. Jula 2023.

Dan kada je sve počelo za najboljeg svih vremena

Taličan je bio holandski Amersfort gde je tada 19-godišnji srpski teniser savladao Čileanca Nikolasa Masua sa 7:6(5), 6:4.

Đoković je na putu do titule nije izgubio ni set, a savladao je Pašanskog, Ziba, Žiskela, Giljerma Koriju i Masua.

“Temperature su bile između 35 i 40 stepeni, najtoplije izdanje našeg turnira u istoriji, tako da su svi igrači kukali i žalili se. Svi osim Đokovića, on je uvek šetao kompleksom sa velikim osmehom, surovi uslovi kao da nisu uticali na njega. Bio je veoma otvoren, ponašao se normalno i sa velikim zadovoljstvom učestvovao je u ‘dečjem danu’ na turniru. Nisu mu mnogo prilazili jer je za holandske medije on još bio prilično nepoznat. Čak su me i pitali zašto sam odabrao njega, ali u tome je bila šarm turnira – dovesti budućeg šampiona. Platili smo mu neki novac da se pojavi, ali u poređenju sa vrhunskim igračima, to nije ni vredno spomena”, seća se tadašnji direktor turnira Hans Felijus.

“Suprotstavio mi se kao da smo potpuno ravnopravni rivali. Na meču je bio vidljiv njegov spektakularni potencijal. Pomislio sam tada da će sigurno biti među pet najboljih tenisera na ATP listi. Imao je sve, igru i pobednički mentalitet”, rekao je Masu.

Za Đokovića, ovaj meč će uvek imati posebnu težinu.

“Bila je ovo neverovatna nedelja za mene. Uvek ću pamtiti ovaj duel u Amersfortu“, rekao je tada budući najbolji igrač na svetu.

Već sledeće godine Đoković je ušao među Top 3 na ATP listi, a dve godine od prvog trofeja je osvojio i prvi Grend slem, Australijen open.

U međuvremenu Đoković je osvojio 94 ATP titule, od čega 38 su Mastersi i 23 Grend slemovi, ostvario je 1.064 pobede uz 211 poraza.

Foto: Profimedia

Izvor: B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare