14. Aprila 2023.

Dan D u Francuskoj: Ustavni savjet danas odlučuje o penzionoj reformi

Ustavni savet, ili “savet mudraca” kako ga nazivaju u Francuskoj, mogao bi da potvrdi usklađenost teksta zakona ili da prigovori određenim merama, odnosno da odbije tekst u celini.

Ako Savet odobri zakonski predlog kojim se starosna granica za penzionisanje povećava sa 62 na 64 godina života, vlada će imati pravo da ga proglasi u nadi da će to na kraju staviti tačku na proteste, prenosi Rojters.

Ispred Ustavnog saveta prisutne su jake policijske snage. Iako je policija donela odluku o zabrani demonstracija na ovom mestu do sutra ujutru, vlasti strahuju od nereda nakon odluke Saveta.

Za to vreme predsednik Francuske Emanuel Makron u poseti je Notr Damu, četiri godine nakon požara u katedrali.

Prostor ispred katedrale evakuisan je pred dolazak predsednika, a društvenim mrežama ranije su kružili pozivi za okupljanje ispred Notr Dama, u znak protesta protiv penzione reforme, javlja BFMTV.

“Zemlja mora da nastavi da ide napred, da radi i da se suoči sa izazovima koji nas očekuju”, rekao je Makron tokom zvanične posete Holandiji.

Sindikati i opozicija upozoravaju da višemesečne burne rasprave i protesti zbog zakona o penzijama, koji je vlada progurala kroz parlament bez glasanja zbog nedostatka većine, neće brzo nestati, čak i ako zakon dobije odobrenje Saveta.

Sindikati i demonstranti će nastaviti da vrše pritisak na Makrona da ne proglasi zakon, i pokušaće da pronađu drugi izlaz, a opozicija se nada da bi mogao da se organizuje referendum na kome bi se građani izjasnili o predloženoj reformi, ali za takav predlog potrebno je da prikupi skoro pet miliona potpisa, navodi Rojters.

“Ovo sigurno nije poslednji dan štrajka. Makron mora da povuče zakon ili neće moći da upravlja ovom zemljom”, rekla je juče Sofi Bine, nova liderka sindikata “CGT”, upozoravajući na nove štrajkove.

Izvor blizak Makronu saopštio je da će vlada verovatno brzo ozvaničiti zakon, verovatno početkom sledeće nedelje, ako dobije zeleno svetlo Saveta, kako bi pokušala da nastavi dalje s predloženim reformama.

Odluka Saveta se očekuje danas popodne ili večeras, i ako bi se moglo desiti da ona poništi predlog zakona, što je nešto što se retko dešavalo, francuski stručnjaci za ustavno pravo i vladini izvori to smatraju malo verovatnim, navodi britanska agencija.

Liderka krajnje desnice Marin le Pen, koja se protivi reformi penzionog sistema, izjavila je da nije optimista po pitanju odluke Ustavnog saveta.

“Ali šta želite da uradim? Palim automobile? Samo ćemo reći Francuzima: Glasajte za Nacionalno okupljanje”, rekla je.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare